Ján Mikas vie, ako to bude od septembra
14 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Koniec leta znamená návrat dovolenkárov, ale aj detí do škôl. Už v septembri sa preto očakáva zhoršená covidová epidemiologická situácia. Budú sa aj v tomto roku deti učiť dištančne, donútia nás odborníci robiť z domu, alebo dokonca príde ďalší lockdown? Čo sa na nás chystá z úradu hlavného hygienika Jána Mikasa, zisťovala Pluska.

Zdvihnutý prst

Hoci je aktuálna epidemiologická situácia s covidom priaznivá, už teraz Ministerstvo zdravotníctva SR, konzílium odborníkov a Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňujú na dôležitosť dodržiavania odporúčaní. Hlavný hygienik Ján Mikas apeluje, aby sme si chránili zdravie - napríklad očkovaním, zvýšenou hygienou rúk, ale aj používaním jednorazových papierových vreckoviek pri kýchaní, či kašli. Odborníci podľa Plusky tiež apelujú na dodržiavanie fyzického odstupu a vyhýbaniu sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí.

"V interiérorch je potrebné dbať na priame, časté a účinné vetranie. V prípade, ak hrozí zvýšené riziko nákazy, odporúča sa nosiť správne nasadné rúško či respirátor," pripomínajú.

Padne Matovič vďaka parlamentnému odvolávaniu?
Slovenskú spoločnosť už dlhodobo zamestnáva ako bumerang sa vracajúci spor dvoch ministrov - Igora Matoviča a Richarda Sulíka. Ten, zdá sa, vyústi do odchodu jedného z nich. Hlboké korene Korene tohto sporu sú ešte niekde v roku 2018-19.... Čítať ďalej
11 | 08 | 2022 | Eka Balaskova
?session=true

Opatrenia nehrozia, pokiaľ ...

"Pokiaľ sa neobjaví nejaký významný variant, ktorý by zmenil aktuálnu situáciu k horšiemu, tak nepredpokladáme, že by sme museli pristúpiť k takým vážnym opatreniam, ako sme pristúpili v minulosti," zdôrazňuje Mikas a pripomína platnosť dvoch vyhlášok ÚVZ SR, ktoré sa týkajú nosenia respirátorov a izolácie počas karantény.

Nabáda k prevzatiu zodpovednosti

"Nemusí byť niečo napísané ako povinnosť vo vyhláškach, ak má niekto pocit, že je v nejakom ohrození alebo sa cíti nekomfortne, nech si dá rúško, nie je to hanba," ozrejmuje Ján Mikas s tým, že to, ako sa bude pandémia vyvíjať, záleží aj od nášho správania sa v hromadne navštevovaných priestoroch.

OTP riešiť nebudeme

"Nie je naším cieľom robiť opatrenia týkajúce sa povinností, chceli by sme ísť cestou odporúčaní a informovať ľudí o tom, ako sa chrániť," vysvetľuje hlavný hygienik, ktorý konštatuje, že sa neočakáva ani návrat k režimu OTP.

Pripúšťa aj možnosť "s covidom do práce"

"Ja si myslím, že v priebehu niekoľkých rokov to tak skončí. Pravdepodobne bude covid braný ako akútne respiračné ochorenie. Človek bude môcť chodiť aj do práce, ale je dôležité, aby si zvážil či ísť, či nie. Odporúčam však radšej zostať doma, nepodceniť situáciu a vyležať to, netreba so zdravíť hazardovať," pripomína hlavný hygienik. 

Braňo Mojsej: Našiel sám seba?
Je tomu veľa rokov, čo slávny pár z Pereša Nora a Braňo Mojsejovci vo svojej vile "ubytovali" účastníkov prvej realityšou Mojsejovci. Odvtedy boli aktérmi niekoľkých televíznych projektov, Nora sa pokúšala o vstup do politiky a zdalo sa, že Braňovi... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Pre istotu však...

Inštitúcie a školy by mali zohľadniť dodržiavanie odporúčaní. Patrí tam aj udržiavanie odstupov, používanie dezinfekcie, ako aj  častévetranie priestorov. Taiisto upozorňujú, aby aktualizovali pandemické pohotovostné plány. Budú tak podľa potreby vedieť flexibilne reagovať na vývoj, ktorý je len ťažko predvídateľný.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik