Britská vláda ako prvá na svete povolila novú vakcínu na Omicron
15 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Britská vláda povolila nový booster na Omicron od spoločnosti Moderna, píše Breitbart.

Britský liekoví regulátor sa stal prvými na svete, ktorý povolil aktualizovanú verziu vakcíny proti koronavírusu od Moderny, ktorej cieľom je chrániť pred pôvodným vírusom a variantom omikron. V pondelkovom vyhlásení Agentúra pre reguláciu liekov a zdravotnej starostlivosti uviedla, že dala zelenú kombinovanej „bivalentnej“ vakcíne Moderna, ktorá sa použije ako posilňovacia dávka pre dospelých.

Každá dávka posilňovacej dávky bude zameraná na pôvodný vírus COVID-19, ktorý bol prvýkrát zistený v roku 2020, aj na variant omicron BA.1, ktorý bol prvýkrát zachytený v novembri. Britské regulačné orgány uviedli, že vedľajšie účinky boli podobné tým, ktoré sa vyskytli pri pôvodnej posilňovacej dávke Moderny, a boli zvyčajne „mierne a samovyriešené“.

„To, čo nám dáva táto (kombinovaná) vakcína, je vylepšený nástroj v našej zbrojnici, ktorý nám pomáha chrániť sa pred touto chorobou, keďže sa vírus neustále vyvíja,“ povedala doktorka June Raine, šéfka britského regulátora zdravotnej starostlivosti a liekov.

Pripravuje nás Brusel na hladomor?
Európska komisia schválila už tretí hmyzí druh ako položku na zozname "nových potravín". Cvrčkov podľa nej nebudeme len počúvať za letných nocí, ale aj ... jesť, informuje Pluska. Cestopisy z juhovýchodnej Ázie Kedysi dávno sme o tom, že ľudia... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Takýto prístup sa používa pri očkovaniach proti chrípke, ktoré sa každý rok upravujú v závislosti od cirkulujúcich variantov a môžu chrániť pred štyrmi kmeňmi chrípky.

Stephane Bancel, výkonný riaditeľ spoločnosti Moderna, vo vyhlásení uviedol, že ide o prvé regulačné povolenie pre vakcínu zameranú na boj proti omikronovému variantu, pričom predpovedal, že booster bude hrať „dôležitú úlohu“ pri ochrane ľudí pred COVID-19 v zime. 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bol najnovší globálny nárast COVID-19 spôsobený omikronovým podvariantom BA.5, ktorý je zodpovedný za približne 70 percent vzoriek vírusov zdieľaných s najväčšou verejnou vírusovou databázou na svete.

Európa láme rekordy v lesných požiaroch!
Európska únia je na ceste k rekordnej sezóne lesných požiarov, varovala bloková služba monitorovania požiarov. Plamene tento rok zničili oblasť viac ako dvakrát väčšiu ako Luxembursko, píše Politico. Vlny horúčav – súčasť trendu otepľovania... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik