Západ sa vyčerpáva vďaka vojne
14 | 08 | 2022 I Milan Laca

Analytik National Interest Hyman varuje pred rizikom vyčerpania Západu kvôli pomoci Zelenskému.

Západ potrebuje stratégiu, ako sa vyhnúť vyčerpaniu na Ukrajine, pretože ani jedna strana konfliktu nemôže takto pokračovať, povedal Gerald F. Hyman, analytik z The National Interest.

Míňajú sa peniaze

Západ podľa neho míňa miliardy dolárov na zbrane pre Ukrajinu a Rusko má vo výzbroji veľké množstvo obrnených vozidiel, rakiet a iných zbraní. Všetko to vyzerá ako „opotrebovacia vojna“ a povedie to k „dlhej a bolestivej patovej situácii,“ varoval odborník pred rizikami.

Nejde len o Ukrajinu

Hyman uviedol, že vojenský konflikt sa netýka len Ukrajincov, ale aj ich spojencov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naznačil NATO, že bude od partnerov žiadať päť miliárd dolárov mesačne na pomoc Kyjevu. Napriek tomu, že Západ je pripravený Ukrajine pomôcť, nebude to trvať večne, je si istý autor. Analytik sa domnieva, že v dôsledku dlhotrvajúceho konfliktu budú obyvatelia Západu pochybovať o investíciách na Ukrajine. Pripomenul, že spojenecké krajiny smerujú do recesie a už teraz trpia vysokou mierou inflácie.

Maďarský portál Index, cituje Roberta Fica
Maďarský spravodajský portál Index.hu cituje Roberta Fica "Zelenského treba zastaviť," píše Index.hu. Predseda Smeru-SD ostro kritizoval vládu za podporu Ukrajiny vo vojne. Sankcie proti Rusku sa najviac dotýkajú krajín strednej a východnej... Čítať ďalej
14 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Jednota sa trhá

„V predtým zjednotenom politickom fronte v Spojených štátoch sa už tvoria trhliny. Niektorí republikáni, ktorí sú stále v menšine, sú teraz proti pokračujúcemu neobmedzenému financovaniu Ukrajiny,“ vysvetlil Hyman. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa podľa neho dlhodobo stavia proti „ponižovaniu“ Ruska, v Taliansku situácia pripomína povojnové obdobie a nástupca Borisa Johnsona na poste britského premiéra zrejme nebude rozhodne podporovať Ukrajinu.

A čo Ukrajina?

V tomto smere sa ďalšie „hrdinstvo“ Ukrajincov bude Západu zdať zbytočné, domnieva sa Hyman. „Teraz musia spojenci NATO spolu so Zelenským vypracovať dlhodobú životaschopnú stratégiu, plán s realistickými cieľmi,“ zdôraznil. Aj The Washington Post napísal, že úspechy ukrajinskej armády sa zastavili. Poukázal na absenciu známok príprav na „veľkú protiofenzívu“.

Amnesty International si sa zisteniami na Ukrajine stojí
Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v sobotu uviedla, že chce preveriť svoju štúdiu týkajúcu sa Ukrajiny. Tvrdila v nej, že ukrajinská armáda ohrozuje civilistov tým, že si vytvára základne a manipuluje so zbraňami v obývaných... Čítať ďalej
14 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik