Slovensko trápi sucho! Je nedostatok pitnej vody a na pranie, či polievanie záhrady zabudnite
13 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

Situácia so suchom sa na Slovensku opäť zhoršila! Extrémne sucho a nedostatok vody sťažuje život obyvateľom a v niektorých lokalitách je zakázané variť, prať, zavárať, či polievať na záhrade. 

"Situácia so suchom sa na Slovensku v porovnaní s minulým týždňom zhoršila. Extrémne sucho sa opäť rozšírilo na juhu Podunajskej nížiny, v Slovenskom rudohorí a na dolnom Zemplíne," prináša informáciu Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) portál Topky.

Extrémne sucho trápi najmä Podunajskú a Záhorskú nížinu a juh východného Slovenska, časti Gemer, Abov a dolný Zemplín, ale situácia je najkritickejšia v Baskobystrickom kraji, konkrétne v Sliači.

Mimoriadna situácia je podľa portálu Topky v obciach  Volica, Drňa, Chrámec, Pača, Dlhé Stráže, Banská Štiavnica, Baldovce, Zubák, Sútor, Rudňany a Slatvina.

Robert Fico: Viktor Orbán prešiel cez rozum nielen Zelenskému, ale celému Západu
Za zastavením dodávok ropy na Slovensko je podľa Roberta Fica predovšetkým snaha ukrajinského prezidenta Vladimíra Zelenského ukázať silu, ale môže tam byť aj snaha potrestať Maďarsko za jeho suverénne postoje. "Maďarský premiér Viktor Orbán ale... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Okrem sucha trápia ľudí aj nepríjmené obmedzenia

"Nemôžu totiž prať, variť, zavárať, umývať sa, či polievať úrodu na vlastnej záhrade. Musia sem dovážať vodu prostredníctvom cisterien," píšu Topky. 

Problémy hlási aj obec Sútor v okrese Rimavská Sobota, kde zápasia s nedostatkami pitnej vody. Mimoriadnu situáciu vyhlásil starosta obce Gabriel Lakatoš ešte 25. júla. 

V obci chýba napojenie na vodovod a vyše 600 obyvateľov na pitie využíva vlastné studne, ktoré vyschli. Obyvatelia musia vodou šetriť a obec zabezpečuje núdzové zásobovanie pitnou vodou. 

Obec Sútor nie je jedinou obcou, kde pitná voda chýba. Na Slovensku platí mimoriadna situácia pre nedostatok pitnej vody aktuálne v jedenástich obciach.

Kto nám tých 300 miliónov za MIG-29 pre Ukrajinu zaplatí? Pýta sa generál Viktorín
Vojna na Ukrajine už stála Európsku úniu a najmä USA poriadny balík peňazí. Najmä USA nalievajú do nášho východného suseda nielen peniaze, ale aj zbrane ako do čiernej diery. Na zbraniach bohatnú zbrojárske firmy, ktorým predlžujúci sa konflikt... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik