Sudca Kliment sa ako strýko prokurátora Repu necíti byť zaujatý!
13 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Jeho konanie je už na úrovni pominutia zmyslov! Takto ohodnotil správanie sudcu Juraja Klimenta známy advokát Marek Para. Kliment totiž odmieta rešpektovať konštatovanie Ústavného súdu SR o jeho zaujatosti. Pritom rozhodoval v kauze, v ktorej bol zaangažovaný jeho synovec prokurátor Ondrej Repa!

Ide o prípad expolicajta Mariána Kučerku, ktorého práva mali byť porušené aj tým, že o jeho prípade rozhodoval údajne zaujatý Kliment. Senát, ktorému Kliment predsedá, však podľa Plus 7 dní odkazuje ústavnému súdu, že „nemá právomoc skonštatovať, či ten ktorý sudca je alebo nie je zaujatý“. Kučerka je známy z medializovaného prípadu, kedy sa mu mal prokurátor Ondrej Repa vyhrážať, že bude „srať krv ako Lajo Makó“.

Vzhľadom na údajné vyhrážky prokurátora sa rozhodla Kučerkova manželka podať podnet na Repu. Výsledkom nebolo vyvodenie zodpovednosti voči Repovi, ale ospravedlnenie Kučerku, o ktorom však v spoločnosti kolujú viaceré pochybnosti. Ospravedlnenie malo byť totižto napísané na počítači iného prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, na ktorej čele stojí Daniel Lipšic. Kučerka neskôr potvrdil, že jeho ospravedlnenie bolo vynútené. Trval na tom, že ho Klimentov synovec Repa s kolegom vydierali.

Ústavný súd síce rozhodol....ale

„… existencie príbuzenského vzťahu k prokurátorovi, proaktívne neoznámenie jeho možného vylúčenia z vykonávania úkonov trestného konania pre príbuzenský pomer k prokurátorovi, ako aj v napadnutom uznesení najvyššieho súdu nereflektovanie argumentácie sťažovateľa týkajúcej sa nezákonného postupu jeho synovca má podľa ústavného súdu značnú relevanciu a intenzitu. Popísané skutočnosti spochybňujú objektívnu nestrannosť JUDr. Klimenta. A práve toto zdanie je z ústavného hľadiska neprípustné. Pri komplexnom zhodnotení vzťahu sudcu JUDr. Klimenta k prokurátorovi JUDr. Repovi tak ústavný súd konštatuje, že tento je takej povahy a intenzity, že objektívne vyvoláva pochybnosti o jeho nestrannosti nielen u sťažovateľa, ale aj u akéhokoľvek nestranného pozorovateľa, čo môže viesť až k strate dôvery občanov v spravodlivosť,“ jasne konštatoval Ústavný súd SR.

Ukrajinskí novinári natočili film: Tajomstvá podnikania prezidenta Zelenského
Vojna na Ukrajine trvá už dlhé mesiace, takmer pol roka. A mnohí sa pýtajú, kde všetky tie miliardy z pomoci miznú, keď na miesto určenia sa podľa odborníkov dostane maximálne 30 - 40%. A mnohí chcú aj vedieť, prečo miliardy z vlastníctva... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ak bolo ospravedlnenie Kučerku naozaj vynútené, je to v celom prípade závažná okolnosť a vo všeobecnosti to nič nemení na tom, že medzi Kučerkom a Repom vznikol konflikt a Repov rodinný príslušník teda môže byť považovaný za zaujatého.

Podľa Klimenta ústavný súd rozhodol nesprávne

„Nemožno považovať za zákonný postup, aby vo veci odvolania proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu opäť rozhodoval strýko osoby, na ktorého nátlak Kučerka upozornil,“ uvádza Kučerkov právny zástupca. Dňa 21.júla 2022 tento senát vyriekol, že „sudca Kliment nie je vylúčený z konania voči Mariánovi Kučerkovi“.

Klimentov senát však skonštatoval, že ústavný súd „nesprávne vychádzal z predpokladu, že jeho trestnú vec dozoroval Repa, ktorý je s Klimentom príbuzný“. Repa vraj nevykonával procesné úkony a len sa vyhrážal.

Parova reakcia

Na celý prípad sa rozhodol reagovať aj známy advokát Marek Para, ktorý je tiež riešený orgánmi činnými v trestnom konaní, podľa opozície v súvislosti s tým, že je pre Lipšicových prokurátorov silným súperom a treba ho „odstrániť“.

„Absolútne neprípustné, aby rozhodoval v prípade Mgr. Kučerku Kliment. Jeho konanie je už na úrovni pominutia zmyslov!“ – zareagoval advokát.

Kuriak: Matoviča nedáme!
Rozumné rozhodnutie. Takto označil na sociálnej sieti Milan Kuriak, koaličný poslanec parlamentu za OĽaNO, postoj svojej strany k odvolaniu expremiéra a ministra financií Igora Matoviča, ktoré požaduje SaS. V akej bubline to žije? Milan Kuriak je... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik