Nemáme na pomoc Slovákom pri každodennom zdražovaní, ale ideme vyhadzovať vakcíny za 5 miliónov eur!
12 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Dátum expirácie až 189–tisíc očkovacích látok vypršal. A čas záruky sa kráti ďalším 3,5 milióna vakcín, ktoré máme na skladoch. To už našich politikov naozaj viac zamestnávajú hádky miesto toho, aby sa starali o predaj pre Slovensko nepotrebných vakcín takmer za 5 miliónou eur?

Aj zlé zmluvy s farmafirmami sú zmluvy

Ako píše Plus 1 Deň, i keď sa neočkuje, zásoby vakcín k nám prúdia ďalej na základe dohodnutých zmlúv, pričom naše sklady už teraz praskajú vo švíkoch. „K dispozícii je 265 050 dávok vakcíny Janssen od firmy Johnson & Johnson, 424 000 dávok vakcíny Nuvaxovid od výrobcu Novavax, 2 741 934 dávok vakcíny Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech a od tohto konzorcia máme v zásobe aj 107 400 dávok určených pre detských pacientov,“ vymenoval komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva.

Povaľujú sa v skladoch, Slováci o ne nemajú záujem.  „Vakcína po záruke nie je použiteľná a je potrebné ju zlikvidovať,“ podotkla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková.

Niekto stále zarába a niekto vyhadzuje peniaze zo štátneho rozpočtu do koša

A tu začína problém. V skladoch exspirovalo prvých 189-tisíc vakcín od Moderny. „Celkovo z dôvodu nízkeho záujmu a kratšej lehoty exspirácie (ktorá bola oproti ostatným vakcínam najkratšia) evidujeme momentálne 189-tisíc vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna, ktorým uplynula lehota exspirácie,“ priznáva ministerstvo. Vzniknutá škoda je približne 5 miliónov eur.

„Keďže bolo doposiaľ od začiatku vakcinácie doručených 11 811 320 dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19, ide len o 1,6 % z celkového množstva vakcín,“ bráni sa rezort a my si môžeme len predstavovať sumu zaplatenú za vakcíny, keď 1,6 % je 5 miliónov.

Becík hľadá odpovede: Prečo pôjdu "hore" ceny elektriny? (VIDEO)
Branislav Becík, starosta obce Dvory nad Žitavou, sa vo svojom aktuálnom videu na sociálnej sieti pýta, kde sa stala chyba, že stúpajú aj ceny elektriny. Na pozadí Mochovce "Nikto z môjho okolia nepozná odpoveď na otázku, prečo nás čaká... Čítať ďalej
12 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

No číslo vakcín po expirácii bude ďalej rásť. Koncom mesiaca sa končí záruka ďalším státisícom. Ministerstvo nemá plán, ako ich využiť. „K 31. augustu 2022 bude exspirovať 209 000 dávok vakcíny Novavax, ktoré máme aktuálne na sklade. V septembri 2022 očakávame exspiráciu detských dávok vakcíny Comirnaty,” uviedol rezort.

Našu vládu to nezaujíma, riešia radčej spory

Podľa plus1Deň lekár, ktorý bol tvárou očkovania v Bratislave, tvrdí, že je to strašná škoda. „Netuším, či a čo sa dalo s tým urobiť, necítim sa byť odborníkom na všetko. Len sa mi to zdá akurát škoda. Tie vakcíny mohli niekde niekomu zachrániť život. Sú krajiny, ktoré by vakcíny zadarmo určite ocenili. Sú regióny, ktoré na to jednoducho nemajú, aby kúpili toľko vakcín a zaočkovali populáciu,“ myslí si Tomáš Szalay, riaditeľ odboru, lekár Samosprávneho kraja Bratislava.

Prečo sme vakcíny nechali expirovať bez využitia je pre bežného občana záhadou. A každý by sa opýtal, či máme naozaj toľko peňazí na to, aby ich táto vláda hádzala do koša. 

„V rámci bilaterálneho darovania vakcín proti ochoreniu COVID-19 Slovenská republika darovala takmer 900-tisíc vakcín rôznym krajinám. Konkrétne išlo o Arménsko, Českú republiku, Čiernu Horu, Keňu, Rwandu, Taiwan, Ukrajinu či Vietnam. Slovenská republika sa okrem bilaterálneho darovania vakcín zapojila aj do mechanizmu darovania vakcín prostredníctvom medzinárodného nástroja COVAX. Vzhľadom na exspiráciu jednotlivých vakcín a záujem obyvateľov tretích krajín o očkovanie proti COVID-19 je v súčasnosti pre Slovensko, ako aj pre iné európske krajiny, zložitejšie umiestniť všetky prebytočné vakcíny do ďalších krajín. Okrem darovania vakcín predala Slovenská republika viac ako 200-tisíc vakcín inej krajine,” odpovedal rezort. Ale číslo takmer štyri milióny vakcín oproti dvestotisíc hovorí samo za seba.

Rusko-ukrajinský konflikt bol plánovaný na svetovej úrovni, šokuje doktor Čičala
Poznáte tú riekanku, že „Bude zima bude mráz, kam sa vtáčik kam schováš?“ Je veľmi blízka tomu, čo čaká na Slovákov, ale nie len na tých, počas najbližšej zimy. Rozdiel bude len v tom, že ľudia nebudú riešiť kam sa pred zimou schovajú, ale ako sa... Čítať ďalej
12 | 08 | 2022 | Tibor Malý

A nakupujeme a nakupujeme....pre koho?

Podľa Szalaya číslo exspirovaných vakcín bude narastať aj preto, že v septembri k nám majú prísť dlhoočakávané vylepšené vakcíny na variant omikron. „Neverím, že potom sa niekto bude chcieť dať očkovať starou vakcínou,” povedal lekár. Ministerstvo dodávku vakcín potvrdilo. „V septembri očakávame dodávku 250-tisíc adaptovaných dávok od výrobcu Moderna, postupne budú prichádzať aj ďalšie objemy dávok od spoločnosti Pfizer. Vzhľadom na aktuálny záujem však ministerstvo zdravotníctva rokuje o znížení plánovaných dodávok vakcín,“ uviedol rezort.

Ku konečnému účtu ešte pribudne suma za likvidáciu exspirovaných vakcín. Koľko to bude stáť, zatiaľ nie je jasné. „Exspirované vakcíny sa budú likvidovať na území SR pomocou špecializovanej firmy zaoberajúcou sa zberom, prepravou a zneškodnením vyradených vakcín. Z dôvodu prebiehajúcich procesov nateraz nie je možné určiť presnú sumu za likvidáciu vakcín,” uviedlo ministerstvo.

Úlohou v zdravotníctve je, aby všetci zdraví ľudia boli chorí, šokuje profesor Staněk
Slovenské zdravotníctvo krváca a mnohí pacienti sú v ohrození. V ohrození sú nielen preto, že postupne klesá počet lekárov a zdravotných sestier, ale aj preto, že klesajú i financie, ktoré do neho prúdia. Byť chorým bude, zdá sa, postupom času... Čítať ďalej
11 | 08 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik