Ceny máme kapitalistické a platy socialistické. Prečo?
12 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

V životnej úrovni za vyspelými krajinami Európskej únie zaostávame, zato v cenovej úrovni Západ dobiehame. Cenová úroveň pri olejoch a tukoch, nealko nápojoch, komunikáciách, mlieku, syroch a vajciach presahuje priemer 27 krajín EÚ.

Ak si prezriete priložený graf zistíte, že niektoré položky sú na Slovensku drahšie ako je priemer európskej dvadsaťsedmičky.

Graf ukazuje relatívne cenové ukazovatele vybraných položiek na Slovensku voči priemeru európskej dvadsaťsedmičky za rok 2021. Položky zobrazené červenou sú drahšie ako je priemer v 27 krajinách EÚ. Patria sem napríklad oleje a tuky, nealkoholické nápoje, oblasť komunikácií či mlieko, syry a vajcia.A to sme sa ešte nedostali k roku 2022!

Celková porovnateľná cenová úroveň bola v roku 2021 na Slovensku na úrovni 90 percent. V roku 2017 bola iba na 71 percentách.

Položky ako domáce spotrebiče, oblečenie a obuv rovnako ako náklady na bývanie, energie, vodu, plyn a ostatné palivá už dobiehajú priemer. Napríklad v roku 2015 náklady na bývanie, elektrinu, plyn a ostatné palivá tvorili iba 52 percent cenovej úrovne priemeru 27 krajín EÚ, informuje Pravda.

Vedúci štrukturálnych analýz Národnej banky Slovenska Branislav Reľovský v príčine, prečo sme čoraz chidobnejší má jasno: "Ceny rastú najmä preto, že sme na otvorenom trhu, kde sme vystavení medzinárodnému prostrediu a veľa vecí dovážame. Tendencia vyrovnávať ceny je tu rýchlejšia ako tendencia vyrovnávať výšku platov." 

 

Sami si môžete porovnať cenové hladiny v jednotlivých ukazovateľoch na stránke Eurostatu.

Aby sme nedobiehali priemer Únie iba v cenách, ale aj platoch, treba pridať v produktivite práce. Tú zvýši prílev vyspelých technológií, ale aj vzdelaná pracovná sila – to zase súvisí so vzdelávacím procesom. To však, samozrejme, súvisí s úrovňou školstva, platov tých učiteľov, ktorí na Slovensku v školstve ešte vôbec zostali, čoraz markantnejšieho odlivu mozgov do zahraničia, podporou domáceho poľnohospodárstva, malých a stredných podnikov.....jednoducho - v absolútne inom riadení tohto štátu.

Nemáme na pomoc Slovákom pri každodennom zdražovaní, ale ideme vyhadzovať vakcíny za 5 miliónov eur!
Dátum expirácie až 189–tisíc očkovacích látok vypršal. A čas záruky sa kráti ďalším 3,5 milióna vakcín, ktoré máme na skladoch. To už našich politikov naozaj viac zamestnávajú hádky miesto toho, aby sa starali o predaj pre Slovensko nepotrebných... Čítať ďalej
12 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik