Americké námorníctvo plánuje cvičenie v Taiwanskom prielive
12 | 08 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Americké námorníctvo v priebehu nasledujúcich týždňov usporiada cvičenie v Taiwanskom prielive zamerané na demonštráciu princípu slobody námornej dopravy. Oznámil to v piatok koordinátor Bieleho domu pre záležitosti Ázie a Tichomoria Kurt Campbell. Informuje o tom TASR na základe správ agentúry AFP.

Podľa Campbella budú americké sily naďalej operovať v oblastiach, kde to umožňuje medzinárodné právo. "Je to v súlade s naším dlhodobým záväzkom voči slobode námornej dopravy," vyhlásil.

Zároveň oznámil, že USA čoskoro predstavia "ambiciózny plán" posilnenia hospodárskych a obchodných vzťahov s Taiwanom.
Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia. Situácia sa vyostrila po tom, ako 2. augusta pricestovala na Taiwan predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

Peking v reakcii na návštevu Pelosiovej začal o dva dni neskôr v Taiwanskom prielive vojenské cvičenia, ktoré mali pôvodne trvať do nedele minulého týždňa, no napokon trvali až do tejto stredy. Podľa taiwanských predstaviteľov boli manévre v rozpore s pravidlami Organizácie Spojených národov, narúšali územnú suverenitu Taiwanu a priamo ohrozili leteckú a námornú dopravu.

Ponorka v problémoch (VIDEO)
Sily NATO prinútili ruskú jadrovú ponorku vynoriť sa pri Nórsku. Ruská ponorka „Ščuka-B“ sa vynorila pri pobreží Nórska po tom, čo ju objavila armáda NATO. Vojenské sily aliancie ju vytlačili na hladinu. Informuje o tom Daily Express. Podľa novín... Čítať ďalej
12 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik