Ukrajina súhlasila s náhradným riešením poplatkov, dodávky ropy sa majú obnoviť
10 | 08 | 2022 I Ivan MIhale/tasr

Ukrajinská prepravná spoločnosť pozitívne zareagovala na návrh spoločností Slovnaft a MOL uhradiť tranzitné poplatky za prepravu ropy južnou vetvou ropovodu Družba. Slovnaft už platbu uskutočnil na účet spoločnosti a očakáva, že na základe toho sa v najbližších dňoch dodávky ropy obnovia. Informoval o tom v stredu hovorca Slovnaftu Anton Molnár, podľa ktorého s týmto riešením súhlasila aj ruská strana.

"Prerušenie dodávok nastalo po tom, ako sa vyskytli technické problémy na úrovni bánk v súvislosti s platbami za tranzitné poplatky z ruskej strany. Výrobný proces v bratislavskej rafinérii napriek tomu funguje bez prerušenia a zásobovanie trhu je plynulé," priblížil Molnár.
Bratislavská rafinéria podľa jeho slov v úzkej spolupráci s národným prepravcom, spoločnosťou Transpetrol, ako aj v súčinnosti s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR počas tohto obdobia využíva na spracovanie všetky dostupné rezervy v systéme.

Spoločnosť Slovnaft i MOL podľa Molnára iniciovali diskusiu s ukrajinskou aj ruskou stranou o možnosti zaplatenia tranzitného poplatku zo strany MOL-u, respektíve Slovnaftu, ktorý by umožnil obnovenie dodávok ropy.

Ukrajinci zastavili tranzit ropy cez Družbu! Odstavili tak aj Slovensko
Na Slovensko prestala prúdiť ruská ropa cez ropovod Družba. Rusi totiž nezaplatili Ukrajine za tranzit, a tak Ukrajinci jednoducho zavreli kohútik. Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka je situácia neprehľadná. Téme sa venuje TV Markíza. Na... Čítať ďalej
09 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik