Žiadne ďalšie dávky?
06 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Za dva a pol roka covidu-19 si toto ochorenie vyžiadalo cez 6 miliónov obetí. Zdá sa však, že vedci objavili protilátku, ktorá by mohla byť účinná aj proti ďalším variantom Sars-cov-2, informuje Pluska.

Účinok mononukleálnej protilátky

Je univerzálny a je zameraný na stonku tzv spike proteínu, ktorý slúži na vzájomné "uchytenie sa" a vstup do buniek, po čom nasleduje infekcia. Jeden z autorov štúdie, James J. Kobie tvrdí, že doterajšie vakcíny sa zameriavali na hlavičku spike proteínu. 

"Jedným z kľúčov v novom výskume bolo nájsť protilátky na časť hrotu nazývaného "S2", teda na oblasť stonky hrotu. Práve táto oblasť mutuje len veľmi zriedka. Nová neutralizačná protilátka sa zameriava práve na stonku už spomínaného spike proteínu," vysvetľuje Pluska.

Slovenskí poslanci na Taiwane? Len na vás tam čakali!
Duo slovenských poslancov Miroslav Žiak (SaS) a Juraj Šeliga (Za ľudí) sa pred pár dňami vybralo na Taiwan. Čo tam robia, zaujímalo denník 1.pluska.sk. Delegácia na spoznávanie Taiwanu „Nehodlám sa tam biť, bol som pozvaný ako vedúci európskej... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Obavy z nových variantov

Vedci hľadajú protilátky, vďaka ktorým budú nové vakcíny chrániť pred všetkými variantami koronavírusu. Nové varianty sú totiž rizikom aj pre ľudí, ktorí sa už dali zaočkovať alebo už boli predtým infikovaní.

Vedci James J. Kobie, Ph.D. a Mark R. Walter, Ph.D., z University of Alabama v Birminghame, a Luis Martinez-Sobrido PhD z Texaského biomedicínskeho výskumného ústavu, San Antonio; štúdiu publikovali v medicínskom časopise PLOS Pathogens, informuje Pluska..

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik