V USA varujú rodičov deti pred opičími kiahňami. TOTO hovoria odborníci
06 | 08 | 2022 I Ivan Mihale
Najmenej piatim deťom v USA diagnostikovali opičie kiahne. Mohli by sa školy stať horúcim miestom šírenia vírusu? Čo na to hovoria odborníci?

 

Aj keď sa v USA vyskytlo iba päť prípadov opičích kiahní u detí, rodičia si už lámu hlavy najmä pre to, že Bidenova administratíva vyhlásila vypuknutie nákazy za stav ohrozenia verejného zdravia.

Opičie kiahne sa rýchlo šíria v USA aj po celom svete. V máji a začiatkom júna došlo v USA len k množstvu prípadov. K 3. augustu bolo v USA potvrdených 6 617 prípadov opičích kiahní. "Očakávame, že počet prípadov bude naďalej pribúdať, pretože ľudia mali lepší prístup k testovaniu, teraz to však opäť kleslo," povedala riaditeľka CDC Dr. Rochelle Walensky na nedávnom tlačovom brífingu

Zatiaľ čo väčšina prípadov opičích kiahní bola u mužov, ktorí majú sex s mužmi, "CDC zdôraznilo, že opičie kiahne môžu postihnúť každého, kto má blízky kontakt s ľuďmi, ktorí majú opičie kiahne, a to zahŕňa aj deti," povedala hovorkyňa CDC Kristen Nordlund pre TODAY.

Na Slovensku pribudli dva prípady opičích kiahní
Na Slovensku tento týždeň pribudli dva prípady opičích kiahní. Celkový počet potvrdených prípadov sa tak zvýšil na osem. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján... Čítať ďalej
05 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Aké je riziko opičích kiahní u detí?

S malým počtom infekcií hlásených u detí od začiatku augusta odborníci tvrdia, že rodičia by sa nemali príliš obávať, že ich deti chytia vírus, pokiaľ sami nemajú opičie kiahne, ktoré by mohli ľahko rozšíriť na svoje deti.

"Všeobecne povedané, nie je sa čoho obávať," povedal Dr. Peter Hotez, spoluriaditeľ centra pre vývoj vakcín v Texaskej detskej nemocnici a dekan Národnej školy tropickej medicíny na Baylor College of Medicine. "Nebojím sa prenosu v školách."

To sa však môže zmeniť, povedal Hotez. "Trajektória stúpa veľmi rýchlo. Ak bude naďalej stúpať a vírus sa medzi obyvateľstvom zovšeobecní, je to problém.

Zatiaľ čo Hotez sa nebojí o deti na základnej škole, trochu sa obáva o vysokoškolákov a tých, ktorí žijú na internátnych školách. "Žijú v takých blízkych štvrtiach v internátoch," povedal. "Ak sa zrýchli, môžu existovať zhluky."

Niektorí odborníci odporúčajú očkovacie programy pre vysoké školy, uviedol Hotez.

Medzi ľudí, ktorí v súčasnosti s najväčšou pravdepodobnosťou dostanú opičie kiahne, podľa Nordlandu, patria:

  • Tí, ktorých úradníci verejného zdravotníctva identifikovali ako kontakt niekoho s opičími kiahňami
  • Ľudia, ktorí si uvedomujú, že jednému z ich sexuálnych partnerov za posledné dva týždne diagnostikovali opičie kiahne
  • Ľudia, ktorí mali za posledné dva týždne viac sexuálnych partnerov v oblasti so známymi opičími kiahňami
  • Ľudia, ktorých práca ich môže vystaviť ortopoxvírusom (rodina vírusov, ktorá zahŕňa opičie kiahne a kiahne), ako sú laboratórni pracovníci a zdravotnícki pracovníci a pracovníci v oblasti verejného zdravia

Naďova transportérová kauza zaujala aj fínske médiá. „Obrovský netransparentný tender rozhneval opozičný Smer“, píše denník Demokraatti
Obrovský obchod Patrie na Slovensku rozhneval opozíciu, píšu fínske médiá. Všimli si sťažnosti predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý tvrdil, že štát pácha vlastizradu, keď transportéry s históriou domácej výroby nakupuje zo zahraničia bez väčšej miery... Čítať ďalej
05 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Bežné spôsoby, ako môžu deti dostať opičie kiahne?

"Opičie kiahne sa šíria tesným kontaktom koža na kožu, čo by v prípade detí mohlo zahŕňať držanie, maznanie, kŕmenie, ako aj spoločné uteráky, posteľnú bielizeň, šálky a riad," povedal Nordlund. Dodal, že choroba sa môže prenášať aj na plod počas tehotenstva alebo na novorodenca prostredníctvom blízkeho kontaktu počas pôrodu a po ňom.

"Viem si predstaviť otca, matku, mladého dospelého alebo tínedžera s opičími kiahňami v domácnosti. Rovnako ako kiahne sa môžu šíriť cez respiračné kvapôčky a kontamináciu povrchov, aj keď nie sú také nákazlivé ako kiahne", povedal Dr. Buddy Creech, odborník na detské infekčné choroby z Vanderbilt Medical Center a riaditeľ Vanderbilt Vaccine Research Program.

Ako opičie kiahne ovplyvňujú deti?

Deti, ktoré sú vystavené najvyššiemu riziku závažného ochorenia, sú deti mladšie ako 8 rokov, uviedol Creech. "Majú tendenciu pociťovať komplikácie, ako je zápal pľúc a zápal mozgu. Samotné vredy sa môžu nakaziť a spôsobiť celulitídu a sepsu. Dôvod, prečo je u detí pravdepodobnejšie, že sa u nich vyvinie celulitída a/alebo sepsa, je ten, že u mladších detí je ťažšie nepoškriabať si lézie.

Lézie sú často dosť bolestivé, povedal Creech. "Môžu byť také bolestivé, že ľudia niekedy potrebujú aj hospitalizáciu," dodal.

Choroba nemusí byť taká smrteľná ako HIV, ale nikto nechce zažiť takú úroveň bolesti, povedal Creech. Okrem toho to môže spôsobiť značné zjazvenie, povedal. "Pozrite sa na staršie obrázky ľudí, ktorí mali kiahne," povedal Creech. "Väčšina ľudí by sa chcela vyhnúť týmto jazvám."

Vakcína proti opičím kiahňam aj experimentálna liečba s názvom TPOXX sú teraz podľa Nordlandu k dispozícii pre deti v rámci špeciálnych rozšírených prístupových protokolov.

Heredoš: Konečne to začalo, opičie kiahne útočia!
Miroslav Heredoš, kandidát na post primátora mesta Bratislava sa na Facebooku priznal a odľahlo mu! Prišlo totiž to, čo sa už nejaký čas čakalo - opičie kiahne naberajú na intenzite. Zatiaľ len v New Yorku, ale vieme, ako sa šíria epidémie. Alebo... Čítať ďalej
04 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Ako môžu rodičia chrániť svoje deti pred opičími kiahňami?

"Prvá vec, ktorú môžu rodičia urobiť, aby ochránili svoje deti, je uistiť sa, že oni sami nedostanú opičie kiahne," povedal Creech. "To môže znamenať zdržať sa určitých činností, ktoré ich vystavujú vysokému riziku, a prijať preventívne opatrenia, ktoré by inak nemuseli prijať."

Čo to neznamená, povedal Creech, "je, že rodiny sa izolujú a obávajú sa príležitostných expozícií v reštauráciách, nákupnom centre alebo obchode s potravinami. Príležitostné expozície sa nezdajú byť hlavným rizikovým faktorom. Ide skôr o trvalé expozície v domácnosti."

Odporúčania CDC na ochranu pred opičími kiahňami zahŕňajú:

  • Vyhnite sa kontaktu koža na kožu s ľuďmi, ktorí majú vyrážku, ktorá vyzerá ako opičie kiahne alebo je potvrdená, vrátane bozkávania, objímania, maznania a sexu.
  • Zabráňte kontaktu s predmetmi alebo materiálmi, ktoré osoba s opičími kiahňami použila, ako sú riad, šálky, posteľná bielizeň, uteráky alebo oblečenie.
  • Praktizujte správnu hygienu rúk, najmä pred jedlom alebo dotykom tváre a po použití kúpeľne.

 

CDC varuje rodiny, v ktorých bol člen domácnosti infikovaný, aby sa vyhli kontaktu s touto osobou vrátane telesných tekutín, posteľnej bielizne, uterákov a oblečenia. Ak je potrebný kontakt s infikovanou osobou, agentúra odporúča infikovanému členovi rodiny nosiť dobre padnúcu masku alebo respirátor, rovnako ako ostatné osoby, s ktorými prichádzajú do kontaktu (okrem detí mladších ako 2 roky).

U detí s opičími kiahňami by mal byť počet opatrovateľov čo najviac obmedzený a opatrovatelia by sa mali snažiť zabrániť tomu, aby si poškriabali lézie alebo sa dotkli očí. Opatrovatelia by mali tiež pokryť oblasti zlomenej kože na dieťati obväzmi, ak je to možné, a vyhnúť sa priamemu kontaktu s vyrážkou.

Karta sa obrátila?! Obvinenie Amnesty International padlo na Ukrajinu
Amnesty International je najväčšia ľudskoprávna mimovládna organizácia na svete. Je to celosvetové hnutie viac s ako 10 miliónmi ľudí pochádzajúcich z viac ako150 krajín a území celého sveta, ktorí sa usilujú o o dodržiavanie ľudských práv po celej... Čítať ďalej
04 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik