Naďova transportérová kauza zaujala aj fínske médiá. „Obrovský netransparentný tender rozhneval opozičný Smer“, píše denník Demokraatti
05 | 08 | 2022 I Ivan Mihale

Obrovský obchod Patrie na Slovensku rozhneval opozíciu, píšu fínske médiá. Všimli si sťažnosti predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý tvrdil, že štát pácha vlastizradu, keď transportéry s históriou domácej výroby nakupuje zo zahraničia bez väčšej miery účasti slovenských firiem.

„Štát by pôvodne kúpil 76 vozidiel Patria AMV za približne 470 miliónov eur. Nákupy je ale možné neskôr doplniť dodatočnými objednávkami, ktorých hodnota môže dosiahnuť niekoľko miliárd eur. Slovensko chce svoje obrnené vozidlá československej výroby nahradiť západnými modelmi do konca 20. rokov 20. storočia a vojna na Ukrajine urýchlila potrebu vybavenia,“ napísal 2. augusta helsinský portál Demokraatti.

Slovenské ministerstvo obrany pod vedením Jaroslava Naďa (OĽaNO) totižto schválilo, že od Fínov nakúpi až 500 vozidiel v odhadovanej hodnote 2,7 miliardy eur. Za ďalších 152 kusov pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel chce rezort zaplatiť necelých 1,7 miliardy eur.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/08/02/dag-danis-orban-to-vystihol-sankcie-a-vyzbrojovanie-ukrajiny-nevedu-k-rieseniu-a-potapaju-europu

„Naď je klamár a nákupom obrnených transportérov 8×8 pácha ekonomickú vlastizradu. Nemáme pochybnosť, že klamal aj v súvislosti s nákupom osemkoliek,“ vyhlásil v polovici júla predseda Smeru Robert Fico, ktorý zároveň informoval, že v tejto súvislosti podal na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie za porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Minister obrany na obvinenia zo strany predstaviteľov Smeru reagoval odkazom na sociálnej sieti.

„Pre dvoch mafiánov a účtovníka Fantozziho mám iba jeden odkaz: – neotravujte, tu sme pri (po dva a pol rokoch náročnej práce) zaslúženej dovolenke,“ odkázal Jaroslav Naď a dodal: „PS: Takto to vyzerá, keď oligarcha v pozadí Smeru nakáže riešiť tému, pretože s horším vozidlom nevyhral, ale obsahovo nie je o čom…“

Fínsky portál tiež zdôrazňuje, že terčom strany Smer v spore je slovenská vláda a že strana si dáva pozor, aby neobvinila Patriu z pochybenia, no napriek tomu poukazuje na „pochybnú povesť“ Patrie napríklad v súvislosti s predajom transportérov v Chorvátsku a Slovinsku.

Prvé osemkolesové transportéry by mali prísť z Fínska už do ôsmich mesiacov od podpisu zmlúv. To minister Naď avizoval do konca septembra.

„Vláda SR uviedla, že začne rokovania s Fínskom/Patriou o vypracovaní konečnej zmluvy o dodávkach. Očakáva sa, že dohoda bude pripravená na podpis v blízkej budúcnosti,“ citoval Demokraati komunikáciu Patrie.

Firma podľa Fínov tiež tvrdí, že je v pravidelnom kontakte s Ministerstvom obrany SR o prípravách projektu a zvratoch vnútornej politiky, ktoré sa ho týkajú a že nedostala žiadne žiadosti o objasnenie ani právne podnety týkajúce sa vyšetrovania trestnej činnosti, ktoré požadovala opozícia.

Zdroj

Slovenský reprezentant Havlík: "Aký PÁN? Aká PANI? To ešte stále má táto žumpa Vašu úctu, že ich takto oslovujete"
"Táto banda skorumpovaných hajzlov a svíň si nezaslúži žiadne oslovenie!!! Čím skôr im ukážete kam patria, tým skôr tam aj pôjdu," rozohnil sa na sociálnej sieti na margo našej politickej elity majster sveta a štvornásobný majster Európy v... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik