Je paragraf 363 znova na scéne?
06 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Hoci vyšetrovanie bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského pokračuje, kajúcnici Makó a Beňa už nie sú stíhaní pre jeho krivé obvinenie. Množstvo pochybností okolo vedenia prípadu bratislavskou prokuratúrou, ho Generálna prokuratúra presunula do Košíc. Tamojší prokurátor ich obvinenie vyhodnotil, ako nezákonné a trestné stíhanie zastavil. Celé to má v rukách generálny prokurátor Maroš Žilinka, informuje denník Pravda.

Zatiaľ nie je právoplatné

„Uznesenie prokurátora Krajskej prokuratúry v Košiciach, ktorým bolo trestné stíhanie menovaných zastavené, doposiaľ nenadobudlo právoplatnosť. O sťažnostiach procesných strán proti predmetnému uzneseniu rozhoduje Generálna prokuratúra SR,“ uviedla pre Pravdu Jarmila Janová, hovorkyňa Krajskej prokuratúry Košice.

Obvinenie Makóovi a Beňovi košický prokurátor pritom zrušil na konci mája s tým, že bolo predčasné a nezákonné. Podľa neho sa teda skutok nestal. V odôvodnení podľa denníka Pravda poukázal aj na dôsledné rešpektovanie rozhodnutia Krajského súdu, ktorý predtým celý prípad jednoznačne spochybnil.

Trgédia v Stropkove. Opitého muža dohrýzla ŤAVA!
Svetoznámy český cirkus Aleš má momentálne vystúpenia na východnom Slovensku, kde sa stala kuriózna tragédia. Alkohol sa nevypláca Cirkus aktuálne hosťuje v Stropkove. Podľa informácií Plusky ťava pohrýzla muža do tváre a rúk. Okamžite bol... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Pčolinský nesúhlasí

Proti zastaveniu trestného stíhania podal Vladimír Pčolinský sťažnosť a napriek rozhodnutia Krajského súd uv Bratislave spred štyroch mesiacov, stále neprišlo k právoplatnému zrušeniu trestného stíhania. Prípad preverujú na Generálnej prokuratúre.

„O vami uvádzanej sťažnosti zatiaľ nebolo rozhodnuté. Z uvedeného dôvodu nemôže Generálna prokuratúra Slovenskej republiky poskytnúť bližšie informácie,“ vyjadril sa hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor  Skladan. Podľa Beňovho obhajca Petra Kubinu je zrušenie obvinenie jeho klienta síce právoplatné, no GP má možnosť obnoviť ho. Takýto scenár však považuje za nedôvodný. „Keď bude sťažnosti Generálnou prokuratúrou vyhovené, stíhanie bude pokračovať len vo veci ale už nebude nikto obvinený. Mohli by byť aj ďalej obvinení, ak by sa Generálna prokuratúra rozhodla zrušiť cez paragraf 363 uznesenie, ktorý bolo obvinenie zrušené. Neočakám však, že by k tomu malo dôjsť, keďže si nemyslím, že sú na to splnené zákonné dôvody,“ vysvetľuje pre Pravdu Kubina.

Makó to komplikuje

Ľudovít Makó už dva roky vypovedá v mnohých prípadoch korupcie, zneužívaní právomocí verejných činiteľov, alebo zločineckých skupín. Veci sa skomplikovali, keď začal bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy  vypovedať aj voči nominantovi súčasnej vládnej koalície.

Stretnú sa na tlačovke vicepremiérka a ministerka investícií, minister vnútra, minister zdravotníctva a minister práce, čo je to? Bekmatov pozná odpoveď
Stretnú sa na tlačovke vicepremiérka a ministerka investícií, minister vnútra, minister zdravotníctva a minister práce, čo je to? Banality prezlečené za budovateľské úspechy. Znie to ako vtip? To je realita našej vládnej koalície. Predseda hnutia... Čítať ďalej
05 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Dvadsaťtisícový úplatok

Toľko, podľa výpovedí Beňu s Makóom prijal Pčolinský od Zoroslava Kollára za to, že SIS si nebude všímať jeho aktivitami. GP obvinenie Pčolinského a Kollára zrušila, NAKA vo februári obnovila. V apríli však zadržali Makóa s Beňom, ktorí svoje výpovede koordinovali a dopustili sa krivého obvinenia, krivej výpovede a krivej prísahy. 

„O tých istých skutkových okolnostiach by sa malo viesť len jedno konanie. Takéto vedenie paralelných konaní podľa nás nie je možné. Môže byť nadväzujúce konanie ale nie paralelné,“ vysvetlil sudca Šamko. Tie by podľa neho spôsobili chaos. Je podľa neho neprijateľné v jednom konaní svedkovi dôverovať a v inom nie. Makó sa vtedy o rozhodnutií krajskej prokuratúry vyjadril, že je voči nemu diskreditačné.

Prípad je v Košiciach

„Prvý námestník generálneho prokurátora v záujme garancie objektívnosti konania rozhodol o tom, že ďalší výkon dozoru nad dodržiavaním zákonnosti v prípravnom konaní nebude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave, ale prokurátor Krajskej prokuratúry v Košiciach,“ píše sa v tlačovej správe Generálnej prokuratúry,“ informovala vtedy Generálna prokuratúra.

Bomba ti spadla (Svetový deň boja za zákaz jadrových zbraní odkazuje na hirošimskú tragédiu)
Bomba ti spadla Bomba naozaj padla. Aj keď olympijský výbor na OH v Tokiu odmietol držať minútu ticha za obete, svet nezabúda na Hirošimu a Nagasaki. Babka, vedľa ktorej poskakovalo asi trojročné chlapča, mala pravdu. Kukám na trávnik vedľa... Čítať ďalej
05 | 08 | 2022 | Mária Škultétyová

____________________

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik