Erdogan: Turecko bude Rusku za časť dodávok plynu platiť v rubľoch
06 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu potvrdil, že Turecko bude za časť dodávok ruského zemného plynu platiť v rubľoch, informuje agentúra AFP. Túto skutočnosť už v piatok neskoro večer oznámila Moskva po vyše štvorhodinových rokovaniach, ktoré absolvoval Erdogan s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v ruskom čiernomorskom letovisku Soči.

AFP pripomína, že Turecko je silne závislé od ruských energií, z dôvodu čoho sa snaží zachovať si v aktuálnom konflikte Moskvy so Západom nestrannosť.

Približne štvrtina ropy, ktorú vlani doviezli do Turecka, pochádzala z Ruska. V prípade zemného plynu bol tento podiel zhruba 45-percentný.

"Naše dvere sú otvorené pre každého... Jedna dobrá správa týkajúca sa tejto návštevy v Soči je, že sme sa s pánom Putinom dohodli na rubli," povedal povedal Erdogan tureckým novinárom počas spiatočného letu zo Soči. "Keďže budeme tento obchod vykonávať v rubľoch, samozrejme to prinesie peniaze Turecku a Rusku," dodal.

Pelosiová takmer rozpútala vojnu medzi Čínou a Taiwanom, teraz dráždi obe Kórey
"Severná Kórea protestovala proti sobotňajšej návšteve americkej hovorkyne Nancy Pelosiovej na hranici medzi oboma Kóreami, pričom oficiálne uviedla, že ide o: "...najväčšiu ranu pre medzinárodný mier a bezpečnosť," informuje portál... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Turecko dosiaľ voči Rusku neuvalilo sankcie za jeho inváziu na Ukrajinu, ako to urobili západné krajiny

Turecký prezident ani ruskí činitelia nespresnili, akú časť dodávok plynu bude Turecko platiť v rubľoch. Turecko sa vyhýbaním plateniu za dodávky plynu v dolároch snaží uchrániť si svoje čoraz menšie rezervy tzv. tvrdej meny, uvádza AFP.

Spojené štáty aj Európska únia sa snažia vyvinúť tlak na krajiny, ktoré dovážajú energie z Ruska, aby nevyhoveli Moskve tým, že jej začnú platiť v rubľoch. Takýmto spôsobom chcú obmedziť schopnosť Ruska viesť vojnu voči Ukrajine. Platby v rubľoch totiž Rusku umožňujú vyhnúť sa obmedzeniam týkajúcim sa dolárových transakcií s Moskvou, ktoré sa USA snažia zaviesť v bankách pôsobiacich na globálnej úrovni.

Turecko dosiaľ voči Rusku neuvalilo sankcie za jeho inváziu na Ukrajinu, ako to urobili západné krajiny. Ankara sa miesto toho zasadzuje za mierové rozhovory Moskvy s Kyjevom.

Erdogan s Putinom sa v piatok v Soči tiež zaviazali k rozšíreniu svojej ekonomickej spolupráce vo viacerých odvetviach vrátane bankovníctva či priemyslu.

Primátori veľkých miest na Ukrajine sa vzbúrili proti Volodymyrovi Zelenskému
Vojna pokračuje! Miliardy medzinárodnej pomoci sa prilievajú na Ukrajinu. Medzi centrálnou vládou a miestnymi lídrami sa objavujú trhliny. Primátori veľkých miest na Ukrajine sa vzbúrili proti Volodymyrovi Zelenskému. Ten obvinil Európsku úniu, že... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová