Čo sa deje s elektrárňou, hrozí nový Černobyľ?
06 | 08 | 2022 I Milan Laca

Rusko obviňuje Ukrajinu, Kyjev zasa Moskvu.

V dôsledku ostreľovania územia jadrovej elektrárne Záporižžja v Energodare vypukol požiar na vodíkovom potrubí, ktorý uhasili. Okrem toho došlo k poškodeniu vodovodného potrubia, čo spôsobilo požiar vodíkovej erupcie na vodíkovej stanici.
Pri ostreľovaía boli prerušené dve elektrické vedenia, ktoré napájali rozvádzač výkonom 750 kV, ktorý je potrebný pre bezpečnú prevádzku energetických jednotiek. Ruská strana vyhlásila, že dve hodiny po prvom údere z opačného brehu Dnepra sa uskutočnilo opakované delostrelecké ostreľovanie. Tentoraz sa ukrajinským vojakom  podarilo dosiahnuť svoj cieľ, delostrelecké granáty zasiahli priemyselný areál jadrovej elektrárne,“ 
Kto vlastne strieľa?

Z útokov sa navzájom obviňujú ruská, aj ukrajinská strana. Elektráreň je pod ruskou kontrolou. Podľa generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho sa kontrola nad Záporožskou jadrovou elektrárňou stratila a situácia je tam čoraz vážnejšia. Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken vyhlásil, že ruská armáda, ktorá ju  ovláda, sa za ňou schováva ako za jadrovým štítom. Hoci predstavitelia Moskvy odmietli možnosť využitia elektrárne na vojenské účely, námestník ministra zahraničných vecí Ukrajiny Mykola Točitsky vyzval OSN, aby zatvorila oblohu nad ňou.Takéto akcie nie sú v kompetencii tejto organizácie, uviedli odborníci. Rozhodnutie môže prijať Bezpečnostná rada OSN  so súhlasom všetkých stálych členov.  Ale varovali, že riziká okolo jadrovej elektrárne  sa zintenzívňujú kvôli ostreľovaniu ukrajinskou armádou.

Každý tvrdí iné

Ukrajinské médiá aktívne citovali vyjadrenia generálneho riaditeľa MAAE Rafaela Grossiho pre Spectrum News.   Podľa agentúry Reuters americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken  v New Yorku na okraj konferencie krajín zúčastňujúcich sa na Zmluve o nešírení jadrových zbraní povedal, že Rusko sa na ukrajinskom území skrývalo za „ľudským štítom“ civilistov, a teraz sa skrýva  za „jadrovým štítom““.

Erdogan: Turecko bude Rusku za časť dodávok plynu platiť v rubľoch
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu potvrdil, že Turecko bude za časť dodávok ruského zemného plynu platiť v rubľoch, informuje agentúra AFP. Túto skutočnosť už v piatok neskoro večer oznámila Moskva po vyše štvorhodinových rokovaniach,... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Elektráreň

Záporožská JE je najväčšia v Európe, predtým vyrábala štvrtinu všetkej elektriny pre Ukrajinu. Od začiatku marca tohto roku je  pod kontrolu ruskej armády. V súčasných podmienkach funguje  približne na 70 % plnej kapacity. V budúcnosti sa však plánuje zabezpečiť dodávku vyrobenej elektriny aj na Krym.  Postavili ju v sovietskom období, berúc do úvahy všetky druhy rizík tak, aby na ňu bez výrazného poškodenia všeobecnej bezpečnosti, mohlo spadnúť aj lietadlo. Problém je však v tom, že ukrajinské úrady svojho času zriadili na území elektrárne sklad na otvorené uloženie  jadrového odpadu. Ruská strana tiež tvrdí, že Ukrajina mohla v elektrárni pracovať aj na vývoji tzv. "špinavej" jadrovej bomby.  

Postoj Moskvy

Ruské ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že boli  pripravení  asistovať pri návšteve predstaviteľov MAAE v Záporožskej JE, ale sekretariát OSN s tým nesúhlasil. „Dohodli sme sa na termínoch návštevy - koniec júna, za predpokladu komplexnej logistiky tejto cesty, garantovanej maximálnej miery bezpečnosti pre členov delegácie. Sekretariát OSN však len pár dní pred plánovaným príchodom delegácie MAAE odmietol túto návštevu schváliť. Sme si istí, že Kyjev mal pôvodne záujem narušiť túto misiu, aby zabránil nepriaznivým hodnoteniam MAAE, že elektráreň  fungovala normálne, vyhlásilo Rusko. Varovalo tiež, že katastrofa v jadrovej elektrárni Zaporizhzhya, ak sa stane, bude podobná ako v Černobyle.

Rusko: Zadržali šéfa laboratória, ktoré pracuje na vývoji hypersonických rakiet
Riaditeľa ruského laboratória podieľajúceho sa na vývoji hypersonických rakiet zadržali pre podozrenie z vlastizrady. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že jeho krajina má v oblasti hypersonických striel strategickú výhodu. Do výzbroje ruských... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Ivan Mihale