Rusko: Zadržali šéfa laboratória, ktoré pracuje na vývoji hypersonických rakiet
06 | 08 | 2022 I Ivan Mihale

Riaditeľa ruského laboratória podieľajúceho sa na vývoji hypersonických rakiet zadržali pre podozrenie z vlastizrady.

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že jeho krajina má v oblasti hypersonických striel strategickú výhodu. Do výzbroje ruských námorných síl ich podľa Moskvy plánujú zaradiť v najbližších mesiacoch a môžu dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku.
Zadržaný Andrej Šipľuk vedie laboratórium hypersoniky v Ústave teoretickej a aplikovanej mechaniky v Novosibirsku. V posledných rokoch koordinoval výskum na podporu vývoja hypersonických raketových systémov, vyplýva z informácií na webovej stránke ústavu. Podľa policajných zdrojov ho previezli do väznice Lefortovo v Moskve.

V júli TASS informovala o zadržaní ďalšieho popredného vedca z tohto ústavu Anatolija Maslova. Odvolávala sa na zdroj blízky federálnym vyšetrovateľom, podľa ktorého je Maslov podozrivý z vyzradenia štátneho tajomstva o hypersonickej technológii.

V uplynulých rokoch obvinili viacero ruských vedcov z vlastizrady. Pre obvinenia z poskytnutia citlivých informácií zahraničiu môžu dostať trest až 20 rokov väzenia. Kritici Kremľa tvrdia, že zatknutia sú často výsledkom nepodloženej podozrievavosti, píše Reuters.
Dmitrij Kolker, doktor fyziky a matematiky z Novosibirskej štátnej univerzity špecializujúci sa na lasery, v júli zomrel na rakovinu pankreasu krátko po tom, ako ho už v terminálnom štádiu ochorenia zadržali pre podozrenie zo spolupráce s čínskymi tajnými službami a previezli do Moskvy. (tasr)

Eduard Chmelár: Zuzana Čaputová je čistá faloš
"Čistá faloš," píše na sociálnej sieti politológ a historik Eduard Chmelár v reakcii na stretnutie prezidentky Zuzany Čaputovej s Pezinčankami a Pezinčanmi z folklórneho súboru Radosť. "Pozrite sa na tých šašov, čo nás vedú dnes, zahĺbení do seba,... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik