Takto to vidí drvivá väčšina Slovákov: Chaos, nejednotnosť a neefektívne fungovanie vlády
04 | 08 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Hlavný problém videli vlani v neefektívnom fungovaní vlády a nejednotnosti vládnej koalície, ako aj v chaotickej a nepresvedčivej komunikácii vládnych rozhodnutí. Poukazuje na to sociologička Zora Bútorová v publikácii Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Pravicový extrémizmus na Slovensku: výzva pre demokraciu a európske hodnoty.

Poukázala, že takmer tri štvrtiny Slovákov zastávali začiatkom tohto roka názor, že sa spoločnosť vyvíja nesprávnym smerom. Názor prevažoval podľa nej medzi prívržencami všetkými politických strán okrem dvoch zo štvorice vládnych strán, OĽANO a SaS. "Pritom najväčší, takmer bezvýhradný pesimizmus prejavovali stúpenci oboch extrémistických strán Republiky a ĽSNS, ako aj Smeru-SD," uviedla sociologička. Priblížila, že frustrácia verejnosti odrážala komplikovanú situáciu v krajine počas vrcholu tretej vlny pandémie či ruskú agresiu na Ukrajine.

Ľudia minulý rok podľa nej považovali za najpálčivejšiu tému pandémiu ochorenia COVID-19 a dôsledky. "Konštantne vysoké miesto v rebríčku naliehavosti si udržal problém fungovania zdravotníctva," povedala Bútorová. Priblížila, že problém životnej úrovne a sociálnych istôt, ktorý sa dlhodobo umiestňoval na poprednej pozícii, ustúpil vlani do pozadia. "Aby prepukol v plnej sile začiatkom roka 2022 v súvislosti s blížiacou sa infláciou a zvyšovaním životných nákladov," doplnila.

Vláda bez SaS? Prvé možnosti už sú na svete!
Koalíčná kríza, v ktorej SaS podmieňuje svoje zotrvanie vo vláde, sa s postupom času dostáva do závozu - nič nenasvedčuje tomu, že Igor Matovič (OľaNO) by na poste ministra financií mal skončiť. Napriek tomu by sa vláda rozpadnúť nemusela a vládne... Čítať ďalej
04 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Pesimizmus a pocit bezvýchodiskovosti podľa nej umocňovalo aj presvedčenie verejnosti, že ľudia patriaci do rôznych spoločenských skupín majú nerovné šance na dôstojný život a spoločenský úspech.

"Najpriaznivejšie hodnotili svoje postavenie obyvatelia Bratislavského kraja a najkritickejšie obyvatelia Košického kraja," zhodnotila Bútorová. Upozornila, že frustrácia obyvateľov zložená na ich presvedčení o horšom postavení a šanciach oproti priemeru Slovenska sa zvyšuje smerom od západu na východ Slovenska.

Opäť sa jej zadarilo
Liz Trussová oznámila svoj zámer „bojovať za Putina“. Kandidátka na premiérku Veľkej Británie, ministerka zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Liz Trussová sa pomýlila a deklarovala svoj zámer „bojovať“ za ruského prezidenta Vladimira Putina. O... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik