Vláda bez SaS? Prvé možnosti už sú na svete!
04 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Koalíčná kríza, v ktorej SaS podmieňuje svoje zotrvanie vo vláde, sa s postupom času dostáva do závozu - nič nenasvedčuje tomu, že Igor Matovič (OľaNO) by na poste ministra financií mal skončiť. Napriek tomu by sa vláda rozpadnúť nemusela a vládne posty patriace SaS by sa prerozdelili medzi zvyšné tri strany. Pluska oslovila odborníkov, ktorí prezradili svoje tipy, ako by mohli znieť mená budúcich ministrov.

Skúška lojality poslancov

"Ak by nominovali poslancov, prídu za nich do parlamentu náhradníci. Ak si nebudú istí, že náhradníci budú s nimi, tak pochybujem, že tam dajú niekoho z parlamentu," hovorí politický analytik Radoslav Štefančík pre Plusku na margo toho, odkiaľ by ministri nahrádzajúci Máriu Kolíkovú, Richarda Sulíka a Branislava Grőhlinga a Ivana Korčoka, mohli prísť. 

Politológ Tomáš Koziak tvrdí, vláda s podporou ĽSNS sa nebude páčiť strane Za ľudí, proti Kotlebovcom je ostro vyhranený hlavne Juraj Šeliga, podpredseda Za ľudí. 

Premiér ide krotiť byrokraciu. A kde bol doteraz?!?
Komunikuje premiér Eduard Heger na svojej facebookovej stránke o inom Slovensku, než v akom žijú občania? Inak sa totiž nedá vysvetliť to, že svoju vládu prezentuje v najlepšom svetle. No štát, ktorý spravuje, sa nám sype ako domček z karát. O jeho... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Kto vystrieda Máriu Kolíkovú?

Najpravdepodobnejšou voľbou by mohol byť podľa Plusky práve vyššie zmienený Juraj Šeliga, keďže pôvodne bol post "pridelený" strane Za ľudí. Hovorí sa však aj o tieňovom ministrovi spravodlivosti z OĽaNO Milanovi Vetrákovi.

Nahradí Grőhlinga Šofranko?

Mária Šofranko bola volebnou jednotkou na kandidátke OĽaNO a zároveň bola prezentovaná, ako odborníčka na školstvo, keďže v tomto odbore roky ppôsobila. Matovičovo hnutie však má "v talóne" aj ďalšieho kandidáta, Richarda Vašečku. Politológovia sa však zhodujú v tom, že na tento post by rozhodne nemal nastúpiť ultrakonzervatívec, akým Vašečka rozhodne je.

Zaujímavý bude boj o ministerstvo hospodárstva

Tu je tiež kandidátov niekoľko. Politológovia to vidia tak, že ak dostane ponuku Peter Kremský (OĽaNO), určite ju prijme. Ak sa však rozhodne, že rezort pripadne Kollárovmu hnutiu Sme rodina, mohol by ho obsadiť Peter Pčolinský. "Je to však post, ktorý nepotrebuje politika, ale kvalitného menežéra," pripomína Štefančík.

Analytik Baránek: Covid zmenil môj názor na referendum
Nedávno ste si mohli prečítať prvú časť článku, v ktorom sa redaktorka Rádia Universum Martina Kocianová, zhovárala s analytikom RNDr. Jánom Baránkom. V prvej časti Baránek o. i. konštatoval, že médiá po zvolení Zuzany Čaputovej naskočili na vlnu... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Post ministra zahraničných vecí e európskych záležitostí

„Môžeme si o Matovičovi myslieť čokoľvek, ale nie je hlupák," upozorňuje Štefančík: "Keby tam dal Gyimesiho, tak by bol hlúpy a bolo by to škodlivé.“ Aj Matovič si podľa neho uvedomuje, že človek s nacionalistickou rétorikou nemôže byť ministrom zahraničných vecí.

„Nominácia Gyimesiho by bola nezodpovedná, nebudú hazardovať,“ súhlasí Koziak a ako ďalšieho kandidáta na tento post vidí Patricka Linharta zo Sme rodina..

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik