AKTUALIZOVANÉ: Pelosiová pristála na Taiwane
02 | 08 | 2022 I Eka Balašková

18:19- Pelosiová, ktorá pricestovala na Taiwan, uviedla, že jej návšteva je "svedectvom záväzku USA podporovať taiwanskú demokraciu"

18:11- Denník Liberty Times v utorok informoval, že letiská na Taiwane dostali v súvislosti s Pelosiovej návštevou, dokopy deväť vyhrážok bombovými útokmi. Na internetové stránky Taiwanských inštitúcii sa po jej pristátí spustili stovky kybernetických útokov a Čína okamžite zakázala dovoz mnohých taiwanských výrobkov na svoje územie.

17:15 - Pelosiová je v Tai-Pei prvý predstavireľ USA po dlhých 25 rokoch. Prichádza v čase veľmi vypätých čínsko-amerických vzťahov. Predstaviteľ Taiwanu informoval, že Pelosiová by v Tai-Pei mala ostať do zajtrajšieho rána. "Naše diskusie s taiwanským vedením sa zamerajú na opätovné potvrdenie našej podpory nášmu partnerovi a na presadzovanie našich spoločných záujmov vrátane presadzovania slobodného a otvoreného indicko-pacifického regiónu," uvádza sa vo vyhlásení predsedu Snemovne reprezentantov pre CNN: "Solidarita Ameriky s 23 miliónmi obyvateľov Taiwanu je dnes dôležitejšia ako kedykoľvek predtým, keďže svet stojí pred voľbou medzi autokraciou a demokraciou."

16:48- Lietadlo s Nancy Pelosiovou pristálo na Taiwane, zatiaľ nič nenasvedčuje vojenskému konfliktu

Taiwanské noviny China Times spustili živé vysielanie z letiska Songshan v Tchaj-peji

16:33- Čína uzatvára svoj vzdušný priestor pre civilné lietadlá v smere k Taiwanskému prielivu

16:20- V utorok večer, len niekoľko hodín pred plánovaným časom príchodu Pelosiovej na Taiwan, čínsky štátny radca a minister zahraničných vecí Wang Yi zdôraznil čestný postoj Číny a varoval, že niektorí americkí politici, ktorí sa sebecky zahrávajú s ohňom v otázke Taiwanu, sa stanú nepriateľmi. 1,4 miliardy Číňanov a nestretnú sa s dobrým koncom. To slúži ako posledné varovanie pre USA, aby zabránili pádu z útesu, uviedli odborníci. (Global Times)

16:18- Z Okinawi odštartovalo osem amerických stíhačiek

16:15-  Kadyrov: "O 15 minút uvidíme, kto je „veľká moc“: USA alebo Čína. Nehovoríme o sebe" (Zdroj: Telegram)

K možnej návšteve N. Pelosiovej na Taiwane sa v utorok vyjadril aj Dmitrij Peskov, hovorca Kremľa. Jeho vyjadrenie priniesla agentúra Reuters.

Provokácia

"S istotou nevieme povedať, či tam pristane alebo nie. Celé toto turné, ako aj možná návšteva Taiwanu, je čistá provokácia," vyjadril sa hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová podľa Reuters uviedla, že očakávaná návšteva je provokatívnym pokusom Washingtonu vyvinúť tlak na Čínu – s ktorou Rusko v posledných rokoch vytvorilo silné partnerstvo. "Rusko potvrdzuje princíp "jednej Číny" a stavia sa proti nezávislosti ostrova v akejkoľvek forme," upresnila Zacharovová.

Zacharovová: "Washington prináša svetu destabilizáciu"
Oficiálna zástupkyňa Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie Maria Zacharovová komentovala situáciu okolo možnej návštevy predsedníčky Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiovej na Taiwane s tým, že Washington prináša do sveta... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Oficiálne postoje aktérov konfliktu

Tie sú jasné - Čína varuje USA, aby sa nezahrávali s ohňom a obhajuje svoju "politiku jednej Číny". Washington dôrazne odmieta jednostranné snahy podkopať mier a stabilitu v Taiwanskom prielive. USA síce nemá oficiálne diplomatické vzťahy s Taiwanom, no ako informuje Reuters, ich podpora taiwanskej demokracie je zakotvená v zákonoch. 

Čo na to celé Tai-Pei

Obyvatelia Taiwanu sú podľa Reuters zvyknutí na to, že ich ostrov je akousi nárazníkovou zónou čínsko-amerického napätia a návštevu Pelosiovej vnímajú dosť rozpačito. Tá, ak by prišla, mala by podľa miestnych médií prenocovať v hoteli Grand Hyatt, pred ktorým sa zhromaždili desiatky pro-čínsky naladených demonštrantov, ktorí na transparentoch niesli nápisy, ako  "Vypadni! Tvorca problémov Nancy Pelosi!" Na celé zhromaždenie podľa Reuters dohliadalo asi 50 policajtov. 

Pomáhať a chrániť alebo rovný a rovnejší? (VIDEO)
Právnik Lukáš Machala na svojom profile na sociálnej sieti zverejnil šokujúce video. V jeho popise Slovákom odporúča, aby si ho dobre uložili. Prečo? "V prípade, že Vás policajt bude chcieť pokutovať za obdobný dopravný priestupok, pustite mu toto... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik