Z. Dolinková: Kde zostal štát?
10 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Zuzana Dolinková (Hlas-SD) súhlasí s tvrdením, že žijeme náročné časy a miera solidarity a spolupatričnosti zo dňa na deň rastie. 

Zároveň však na svojej stránke na sociálnej sieti podotýka, že len deklarovať pomoc nestačí.

Prepotrebná koordinácia

"Ak má byť naša pomoc účinná Ukrajincom, adresná a efektívna, KĽÚČOVÉ JE, aby mala jasné kontúry a presne definované procesy. Aby každý utečenec vedel, na koho sa môže a má obrátiť a zároveň aby každý, kto pomáha, vedel promptne a cielene reagovať." Vysvetľuje Z. Dolinková svoj postoj.

Košičania, pripravte si na cestách pevné nervy!
Slanecká cesta je v Košiciach jednou z najvyťaženejších komunikácií. V najbližších dňoch sa preto treba pripraviť na rozsiahle obmedzenia. Idú ju totiž rozširovať a modernizovať, informuje Korzár Košice. Pracuje sa od októbra Tieto práce na cca... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Chýba im "mapa"

"Vláda SR ústami premiéra Hegera tvrdí, že štát veľmi intenzívne pracuje na tom, aby bola pomoc komplexná. Svedectvá z terénu však hovoria inou a úplne opačnou rečou. Pomáhajúcim aj odídencom, ktorí chcú zostať na Slovensku dnes chýba ,,mapa” praktických krokov a ich koordinácia." píše Dolinková. 

Vláda by mala okamžite urobiť niekoľko vecí

Prvou podľa Z. Dolinkovej je, aby "procesne zadefinovala manažment a konkrétny postup krokov starostlivosti o vojnových utečencov na Slovensku, ktorý bude zrozumiteľný pre občanov, starostov, primátorov i samotných vojnových utečencov - obsahovo deň po dni ako majú postupovať."

Takisto je treba, aby vytvorila: "prehľadný a ľahko dostupný manuál postavenia, kompetencií a súčinnosti orgánov verejnej správy pri pomoci vojnovým utečencom."

Z. Dolinková tvrdí, že dôležité je, aby "určila úlohy, kompetencie a podmienky financovania samosprávy v rámci pomoci - zdravotná starostlivosť, predškolská a školská dochádzka, ponuka a dopyt na trhu práce."

Vo všetkom sú aj peniaze

"A nad týmto všetkým visia otázky financií," konštatuje Z. Dolinková a hneď sa aj pýta: "Za čo sa títo ľudia budú stravovať? Za čo si kúpia, resp. zabezpečia spôsoby pre nevyhnutný kontakt s najbližšími a pod.?"

Zastavme korupciu žiada odpolitizovanie voľby nového komisára pre deti
Novinárka Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu ostro kritizuje doterajší spôsob voľby komisára pre deti. Vo svojom stanovisku uverejnenom na online portáli zastavmekorupciu.sk nutne volá po reforme, ktorá bude garantovať politickú nezávislosť... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Emanuel Orban

Poznámka

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik