Ako Putinov režim potláča protivojnové protesty v Rusku
11 | 03 | 2022 I Diana zaťková

Ruské protivojnové hnutie je momentálne nesúrodé, no mohlo by ešte zapôsobiť, konštatuje v svojom komentári pre Guardian Sasha de Vogel, postdoktorand v Jordan Center for Advanced Study of Russia, New York University.

Rusi za posledných štrnásť dní riskovali pokuty, tresty odňatia slobody až na 15 rokov, fyzické násilie a ďalšie, aby vyjadrili presvedčenie, že invázia ich krajiny na Ukrajinu nie je v ich mene. V čase písania tohto článku bolo od 24. februára zadržaných 13 789 demonštrantov. 

Pozorovateľ, ktorý roluje na Twitteri alebo sleduje, ako sa počet zadržaných zvyšuje, by si mohol myslieť, že protivojnové hnutie by mohlo ohroziť agresiu Vladimira Putina na Ukrajine. Skutočnosť na mieste však vyzerá inak: protivojnové hnutie je malé, slabé a čelí vážnym prekážkam.

Hoci je počet zadržaní zarážajúci, nemal by sa zamieňať s vysokou účasťou, pretože miera zadržania je pravdepodobne oveľa vyššia ako za normálnych podmienok. Fotografie naznačujú, že v mnohých mestách je počet ľudí na demonštráciách niekoľko desiatok alebo nanajvýš niekoľko stoviek, pričom v Moskve a Petrohrade je účasť pravdepodobne v tisícoch.

Keď príde na protest, na veľkosti záleží 

Účasť na väčšom proteste je vo všeobecnosti bezpečnejšia, pretože individuálne riziko represie zvyčajne klesá so stúpajúcou účasťou. Veľkosť je však tiež nevyhnutná na dosiahnutie viditeľnosti, ktorá komunikuje posolstvo verejnosti. 

Británia uvalila sankcie na ďalších ruských oligarchov. Na zozname aj Abramovič. Čo bude s Chelsea?
Británia kvôli ruskej invázii na Ukrajinu uvalila sankcie na ďalších sedem ruských oligarchov. Podľa britskej vlády sú na zozname nové prírastky - ruský miliardár a majiteľ britského futbalového klubu Chelsea Roman Abramovič, podnikateľ Oleg... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Protesty by mohli zohrať dôležitú úlohu pri komunikovaní opozície a dokonca aj informácií o vojne ruskej verejnosti. Ale vzhľadom na mimoriadny nárast cenzúry médií, náhle vykorenenie nezávislých médií, obmedzenie kľúčových sociálnych sietí a rozsiahle využívanie propagandy sú tieto protesty viditeľnejšie pre publikum na západe ako pre ruskú verejnosť ako celok.

Protesty sú tiež príliš malé na to, aby narušili status quo – ďalšie kľúčové meradlo účinnosti protestu. Často uvádzaná štatistika Eric Chenoweth a Maria J Stephan naznačuje, že nenásilné hnutia budú s najväčšou pravdepodobnosťou úspešné, keď sa k protestom pripojí 3,5 % populácie. V Rusku je to asi 5 miliónov ľudí. 

Aj keby účasť v Moskve dosiahla státisíce, nie je veľa dôvodov veriť, že Putin, izolovaný autokrat, ktorého dedičstvo teraz visí na tejto vojne, sa podriadi ich požiadavkám.

Prečo tieto protesty nie sú väčšie?

Hoci mnohí Rusi sú proti vojne, iní si to sotva uvedomujú. Väčšina Rusov dostáva správy zo štátnych médií, ktoré sú pod prísnym pokynom označovať akcie Ruska na Ukrajine ako „špeciálnu vojenskú operáciu“; používanie pojmov vojna, útok alebo invázia je dnes trestným činom. Aj keď je ťažké odhadnúť, aký podiel Rusov verí štátnej línii, dezinformácie a propaganda sú neuveriteľne rozšírené.

Politická opozícia je v posledných rokoch zdecimovaná a nie je schopná koordinovať protivojnové úsilie. Po protestoch na podporu Alexeja Navaľného v januári 2021 boli jeho organizácie vyhlásené za extrémistické a funkčne zlikvidované. 

Môže byť Putin stíhaný za vojnové zločiny?
Aj vojna má pravidlá, hovorí Medzinárodný výbor Červeného kríža. Sú obsiahnuté v zmluvách nazývaných Ženevské konvencie a v ďalších medzinárodných zákonoch a dohodách. Čo je vojnový zločin a mohol by byť Putin stíhaný za Ukrajinu? – pýta sa... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Iné opozičné politické strany s celoštátnou pôsobnosťou, ako napríklad Jabloko, nebudú riskovať prísne tresty za organizovanie nezákonných protestov a už vôbec nebudú vystavovať svojich stúpencov represii.

Keďže dôsledky sankcií pociťuje celá spoločnosť, viac Rusov sa môže postaviť proti vojne. Demonštrácie proti konkrétnym ekonomickým krivdám, ako sú nedoplatky miezd, inflácia a klesajúce dôchodky, boli za Putina bežné. Napriek tomu Rusi tiež prejavujú tendenciu sklopiť hlavy, keď sa ekonomika zhorší, ako to bolo počas hospodárskeho poklesu, ktorý nasledoval po zabratí Krymu v roku 2014.

Aj keď protivojnové protesty zostanú malé, dokazujú svetu, že Putin nereprezentuje vôľu všetkých Rusov.

Zelenského hrdinstvo naráža na červené línie Západu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je s jeho každodenným videokomentárom ako morálne svedomie Západu. S videokomentárom, ktorý poukazuje na hrdinstvo jeho krajiny pri odolávaní ruskej invázii, ktorá sa zvrhla na vražedné baráže proti... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik