Washington poľskú ponuku odmietol
10 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že plán Poľska odovzdať stíhačky MiG-29 Spojeným štátom v snahe dostať ich na Ukrajinu nepovažuje za udržateľný. Podľa agentúry Reuters, aj amerických médií tým Washington poľskú ponuku odmietol, píšu ceskenoviny.cz.

Obavy NATO

Varšava oznámila, že je ochotná dodať bojové lietadlá na americkú základňu v Nemecku, aby sa mohli následne odovzdať ukrajinskej armáde. Podľa Pentagónu však tento plán vzbudzuje značné obavy pre celú Severoatlantickú alianciu.

„Budeme s Poľskom a ďalšími spojencami NATO pokračovať v konzultáciách ohľadom tejto záležitosti a zložitých logistických výzvach, ktoré prináša, ale nedomnievame sa, že je poľský návrh udržateľný," povedal vo vyhlásení hovorca Pentagónu John Kirby. „Jednoducho nám nie je jasné, že by pre to existovalo zásadné odôvodnenie," dodal.

NAJVIAC sankcií na svete: Rusko už predstihlo Irán, Sýriu i Severnú Kóreu
Rusko sa stalo krajinou, proti ktorej svetové spoločenstvo uvalilo najviac sankcií na svete. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na server Castellum. Rusko počas desiatich dní od začiatku invázie na Ukrajinu predstihlo v počte uvalených... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nesúlad medzi členmi

Nejasnosti okolo plánu, ktoré vzbudilo poľské oznámenie, aj chladné prijatie z americkej strany, sú podľa agentúry AP vzácnym verejným nesúladom medzi členmi NATO. Aliancia sa snaží podporovať ukrajinskú armádu a zároveň nedostať sa do širšieho konfliktu s Ruskom.

O snahe dodať Ukrajincom stíhačky iných európskych krajín sa podľa všetkého v zákulisí rokovalo už niekoľko dní. Poľsko nechcelo stíhacie lietadlá samo dodať Ukrajine s odvolaním sa na to, že priamo nie je stranou konfliktu, hoci Ukrajine predtým poskytlo zbrane. Namiesto toho ponúklo, že svoje stroje MiG-29 pošle na americkú základňu Ramstein v Nemecku. Ako by sa následne dostali na Ukrajinu, nebolo jasné.

Konflikt na Ukrajine je vojna, nie špeciálna vojenská operácia, tvrdí pápež
Pápež František odmietol ruské tvrdenie, že na Ukrajine vykonáva „špeciálnu vojenskú operáciu". Konflikt nazval vojnou a Ukrajinu označil za „krajinu mučeníkov", v ktorej "tečú potoky sĺz a krvi", píšu ceskenoviny.cz s odvolaním na agentúru... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poľská iniciatíva USA zaskočila

Bezprostredne po oznámení Varšavy tiež nebolo jasné, ako sa k návrhu stavia Washington. Z následného vyjadrenia námestníčky šéfa americkej diplomacie Victorie Nulandovej vyplývalo, že USA poľská iniciatíva zaskočila.

„Z toho, čo viem, s nami ich plán na dodanie lietadiel vopred nekonzultovali," uviedla na adresu Poliakov Nulandová. Hovorca Pentagónu Kirby okrem iného povedal, že „rozhodnutie o tom, či presunúť Poľskom vlastnené lietadlá na Ukrajinu musí v konečnom dôsledku urobiť poľská vláda".

Rusko predtým varovalo, že podporu ukrajinských vzdušných síl treťou stranou by považovalo za jej zapojenie do konfliktu, uzatvárajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

K čomu má EÚ podľa Putina prinútiť Kyjev?
Ruský prezident Vladimír Putin hovoril o Ukrajine s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Oznámil to dnes Kremeľ. Putin podľa neho EÚ vyzval, aby prinútila Kyjev „rešpektovať humanitárne právo", ako je tiež označované právo regulujúce... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik