Cieľ je jasný – jadrové zariadenia
10 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Príslušníci ruskej národnej gardy prevzali plnú kontrolu nad ukrajinskou Záporožskou jadrovou elektrárňou, píše s odvolaním sa na tieto jednotky ruskej vnútornej bezpečnosti agentúra TASS. Zamestnanci zariadenia podľa nich pracujú v bežnom režime a ukrajinskí obrancovia odovzdali zbrane a boli prepustení. Ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko predtým podľa agentúry Unian obvinil Rusko, že pracovníkov elektrárne mučí a drží proti ich vôli, píšu ceskenoviny.cz.

Rusko sa stalo terčom ostrej kritiky po tom, čo sa v noci na 4. marca rozpútal boj v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorú následne ovládli ruskí vojaci. Horelo v päťpodlažnom výcvikovom stredisku, teda mimo jadrovej prevádzky, a požiar sa podarilo po niekoľkých hodinách uhasiť.

K čomu má EÚ podľa Putina prinútiť Kyjev?
Ruský prezident Vladimír Putin hovoril o Ukrajine s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Oznámil to dnes Kremeľ. Putin podľa neho EÚ vyzval, aby prinútila Kyjev „rešpektovať humanitárne právo", ako je tiež označované právo regulujúce... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zadržiavanie proti ich vôli

Areál so šiestimi reaktormi na juhovýchode Ukrajiny sa považuje za najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe. Moskva trvá na tom, že za incident nesú zodpovednosť ukrajinskí radikáli.

„Zamestnanci Záporožskej jadrovej elektrárne sú držaní ako rukojemníci už štyri dni. Vnútri zariadenia je okolo 500 ruských vojakov," uviedol ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko. Dodal, že personál je „fyzicky a psychicky vyčerpaný". Minister vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo všetky opatrenia na ukončenie bojov v blízkosti elektrárne a podporilo stiahnutie nepriateľských jednotiek.

NAJVIAC sankcií na svete: Rusko už predstihlo Irán, Sýriu i Severnú Kóreu
Rusko sa stalo krajinou, proti ktorej svetové spoločenstvo uvalilo najviac sankcií na svete. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na server Castellum. Rusko počas desiatich dní od začiatku invázie na Ukrajinu predstihlo v počte uvalených... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Vypadlo monitorovanie

Ruské jednotky sa na začiatku invázie na Ukrajinu zmocnili bývalej jadrovej elektrárne Černobyľ, čo vyvolalo obavy. Od obsadenia ruskými vojakmi tam podľa ukrajinskej strany nedošlo k vystriedaniu pracovníkov dohliadajúcich na zabezpečenie objektu. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE)  oznámila, že možno stratila spojenie so systémami, ktoré monitorujú bezpečnostnú situáciu v tejto odstavenej elektrárni.

Cieľom sú ďalšie jadrové zariadenia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že jednotky agresora začali postup na ďalšie jadrové zariadenie v krajine - Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň. Nakoľko sa k nej ale ruské jednotky priblížili, zatiaľ nie je jasné.

Okrem Záporožskej a Juhoukrajinskej jadrovej elektrárne sú na Ukrajine v prevádzke ešte dve - rovenská a chmelnycká, ktoré sa nachádzajú v západnej časti krajiny. Okrem toho sú štyri takéto zariadenia rozostavané - charkovské, čyhyrynské, odeské a tiež krymské, ktoré sa však nachádza na Krymskom polostrove anektovanom Ruskom v roku 2014, dodávajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Konflikt na Ukrajine je vojna, nie špeciálna vojenská operácia, tvrdí pápež
Pápež František odmietol ruské tvrdenie, že na Ukrajine vykonáva „špeciálnu vojenskú operáciu". Konflikt nazval vojnou a Ukrajinu označil za „krajinu mučeníkov", v ktorej "tečú potoky sĺz a krvi", píšu ceskenoviny.cz s odvolaním na agentúru... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik