Česká vláda schválila vyslanie 650 vojakov na Slovensko
10 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Na Slovensku bude väčšina z českých vojakov pôsobiť v mnohonárodnej jednotke NATO. Česká armáda jej bude veliť. Menšia časť nám bude pomáhať so zvládaním migrácie z Ukrajiny. Misiu musí ešte odsúhlasiť český parlament, informujú ceskenoviny.cz.

Rozhodnutie vlády oznámil Jakub Fajnor z tlačového oddelenia českého ministerstva obrany. Mandát bude platný do 30. júna 2023. Náklady sa odhadujú asi na 540 miliónov českých korún.

Návrh českej vláde predložila rezortná ministerka Jana Černochová (ODS). Už skôr uviedla, že do aliančnej jednotky odíde asi 400 vojakov, s migráciou bude pomáhať ďalšia dvadsiatka. Zvyšok mandátu je určený ako rezerva, napríklad na striedanie vojakov.

K čomu má EÚ podľa Putina prinútiť Kyjev?
Ruský prezident Vladimír Putin hovoril o Ukrajine s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Oznámil to dnes Kremeľ. Putin podľa neho EÚ vyzval, aby prinútila Kyjev „rešpektovať humanitárne právo", ako je tiež označované právo regulujúce... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Schválenie slovenskou vládou

Pôsobenie českých, aj ďalších aliančných vojakov schválila aj slovenská vláda. Na svojom území povolila prítomnosť maximálne 2 100 vojakov, z toho 600 českých. Slovenský kabinet už odsúhlasil českú pomoc vo výške 50 vojakov, ktorí sa zapoja do chodu stanového tábora pre utečencov. Mandát schválený českou vládou zahŕňa ako humanitárnu, tak aj aliančnú misiu.

Posilnenie východného krídla

Vytvorenie bojového zoskupenia na Slovensku je súčasťou snahy Severoatlantickej aliancie posilniť svoje východné krídlo po útoku Ruska na Ukrajinu. Zapojiť by sa do neho malo aj Poľsko, Slovinsko a USA, Nemecko s Holandskom sľúbili zaistenie protivzdušnej obrany vrátane vyslania systému Patriot. Podobné jednotky by mali vzniknúť aj v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku.

EÚ navrhla postupné vyradenie ruskej energie
Európska únia navrhla plány na diverzifikáciu dodávok energie a postupné zrušenie závislosti od dovozu ruskej ropy, plynu a uhlia, píše BBC. Európska únia v súčasnosti dováža takmer polovicu svojho zemného plynu a uhlia a asi tretinu ropy z... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Vznikajúca jednotka by mala mať na Slovensku asi 1 500 vojakov, Česko jej bude veliť. Znamená to, že v misii musí byť stály český kontingent o sile minimálne 400 vojakov, a to vrátane tímu Vojenskej polície a jednotky bojovej a logistickej podpory.

Podľa Fajnora ešte rokovania o detailoch pokračujú a výstavba môže trvať až niekoľko mesiacov. Náklady na misiu zaplatí české ministerstvo obrany, odhadujú sa na 540 miliónov českých korún.

Aj vyslanie logistickej jednotky

Mandát, ktorý česká vláda schválila, zahŕňa aj vyslanie logistickej jednotky o sile až 50 vojakov. Tí budú mať na Slovensku na starosti vybudovanie a prevádzku humanitárnej základne pre ukrajinských utečencov pri Liptovskom Mikuláši. Armáda už vojakov na miesto poslala, do schválenia mandátu v krajine budú formálne na cvičení. Na Slovensko priviezli stany a sociálne zariadenia.

NAJVIAC sankcií na svete: Rusko už predstihlo Irán, Sýriu i Severnú Kóreu
Rusko sa stalo krajinou, proti ktorej svetové spoločenstvo uvalilo najviac sankcií na svete. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na server Castellum. Rusko počas desiatich dní od začiatku invázie na Ukrajinu predstihlo v počte uvalených... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Paralela s Pobaltím a Poľskom

Zoskupenia podobné vznikajúcim jednotkám boli už skôr zriadené v Pobaltí a v Poľsku. Česká armáda v rámci nich posiela svojich vojakov do Litvy a Lotyšska. Od apríla budú tiež českí stíhači strážiť vzdušný priestor pobaltských republík.

Česká vláda už predtým zároveň rozhodla, že Aliancia môže kdekoľvek na svojom území nasadiť 180 chemických špecialistov a 400 príslušníkov 4. brigády rýchleho nasadenia, ktorí boli vyčlenení pre sily veľmi rýchlej reakcie NATO, dodávajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Konflikt na Ukrajine je vojna, nie špeciálna vojenská operácia, tvrdí pápež
Pápež František odmietol ruské tvrdenie, že na Ukrajine vykonáva „špeciálnu vojenskú operáciu". Konflikt nazval vojnou a Ukrajinu označil za „krajinu mučeníkov", v ktorej "tečú potoky sĺz a krvi", píšu ceskenoviny.cz s odvolaním na agentúru... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik