M. Uhrík: Organizátori CoFoE nerešpektujú názorovú pluralitu
08 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Organizátori Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) nerešpektujú názorovú pluralitu. Myslí si to europoslanec Milan Uhrík (Hnutie Republika), podľa ktorého ale CoFoE má potenciál.

Jednou zo súčastí CoFoE sú aj štyri občianske panely pozostávajúce z 800 zástupcov občanov členských krajín EÚ. Účastníci panelov boli náhodne vybraní zo všetkých občanov EÚ. Svoj názor na fungovanie EÚ však môže vyjadriť ktokoľvek prostredníctvom viacjazyčnej digitálnej platformy futureu.europa.eu.

Medzi odporúčania panelov, s ktorými europoslanec nesúhlasí patrí "uľahčovanie migrácie do Európy", tzv. zelená politika, zriadenie európskej zdravotnej únie, či "centralizovanie rozhodnutí o poľnohospodárstve". Naopak víta návrhy týkajúce sa napríklad štandardov na adekvátnu kvalitu dovážaných tovarov z tretích krajín do Európy.

Spomínané občianske panely svoje odporúčania predložia Európskemu parlamentu na plenárnych zasadnutiach. Tie budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie.

Holandsko a Nemecko sa chystajú poslať na Slovensko rakety Patriot
Na základe žiadosti Severoatlantickej aliancie (NATO) sa Holandsko a Nemecko pripravujú na dodávku systému protivzdušnej obrany Patriot na Slovensko. V utorok to oznámila holandská ministerka obrany Kajsa Ollongernová, informuje TASR podľa správy... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR