Izraelský historik: Predpojatosť Západu voči Rusku nie je novinka
09 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Vzťahy medzi Ruskom a Západom boli vždy riadené predsudkami a vzájomným podozrievaním. 

Izraelský profesor histórie Gabriel Grodetsky v rozhovore pre ČTK uviedol na pravú mieru aj prirovnávanie súčasného konfliktu k Mníchovskej dohode.

Podozrievanie a predsudky

"Mám dojem, že vztahy Ruska a Západu boli vždy riadené predsudkami a vzájomným podozrievaním. Tie boli najdôležitejším faktorom v krízových situáciách vedúcich k vylúčeniu Sovietskeho zväzu z účastníkov Mníchovskej dohody ak následnému paktu Ribbentrop-Molotov, ako aj k súčasnému stavu," vysvetľuje Gorodetsky.

Ponuka práce pre Ukrajincov tu je. Sú tu však aj komplikácie
Keď sledujeme reportáže, v ktorých dostávajú slovo ukrajinskí utečenci, vlastne skôr utečenkyne, takmer všetky hovoria, že potrebujú na Slovensku normálne žiť a teda chcú prácu. Nechcú len sedieť a s natiahnutou rukou čakať, čo im kto dá,... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Grodetskeho kniha

Mníchovskej dohode medzi Nemeckom, Talianskom, Francúzskom a Britániou o postúpení pohraničných území Československa Nemecku, ktorá bola dojednaná 29. septembra 1938 v Mníchove, sa venuje Gorodetsky vo svojej knihe Stalinov veľvyslanec v Londýne. "Denníky prvýkrát prinášajú dôkazy o sovietskom postoji ku kríze a nové informácie o sovietskom odhodlaní skutočne pomôcť Československu, ak Francúzsko dodrží svoj záväzok. Zároveň poskytujú dôkazy o britskej pozícii počas kritických dní okolo mníchovskej konferencie," Povedal pre ČTK Gorodetsky.

Ľudský faktor

 "Ak by sme mali vyzdvihnúť najdôležitejší rys denníkov, bude to určite úloha ľudského faktora, ktorý prekonáva spory o politiku a ideológiu. Majskij ako veľvyslanec neváhal prekračovať diplomatické konvencie a etiketu. Nevyhýbal sa kontaktom v britskom parlamente, s redaktormi novín, odborári, spis , bankári ani s intelektuálmi všetkých politických smerov," podotkol Gorodetsky.

Kto je Gabriel Grodetsky

Emeritný profesor histórie na Telavivskej univerzite Gorodetsky študoval históriu a rusistiku na Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme. Okrem iného prednášal na Oxfordskej univerzite či pôsobil vo washingtonskom Wilsonovom stredisku. Medzi jeho knihy patrí Sebeklam: Stalin a nemecká invázia do Ruska, Dokumenty o izraelsko-sovietskych vzťahoch, 1941-1953 alebo Rusko medzi Východom a Západom: Ruská zahraničná politika na prahu 21. storočia, približuje ČTK historikovu osobnosť.

Šeliga posiela odkaz Blahovi: Podajte ich aj sto!
Naši páni poslanci navzájom komunikujú aj trestnými oznámeniami. Vo veci jedného z nich bol včera na NAKA vypovedať bývalý podpredseda parlamentu, Juraj Šeliga (Za ľudí). Trestné oznámenie na neho podal kolega Ľuboš Blaha (Smer-SD). J. Šeliga sa k... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik