Čo znamená tajomný provojnový symbol "Z"? (FOTO)
08 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Koncom februára, niekoľko dní predtým, ako ruské sily spustili totálnu inváziu na Ukrajinu, sa na sociálnych sieťach začali šíriť videá a fotografie zobrazujúce tanky, komunikačné nákladné autá a raketomety zdobené písmenom „Z“ valiace sa smerom k hraniciam, informuje CNN.

Digitálni detektívi špekulovali o tom, čo by písmeno „Z“ napísané v rímskej abecede a nie v azbuke mohlo naznačovať o ďalších krokoch Moskvy. Vojenskí experti interpretovali „Z“ ako „Za pobedu“, v ruštine „ za víťazstvo“ alebo ako „Zapad“ pre „Západ“. Niektorí vozidlá nazývali „Zorro Squad“, zatiaľ čo iné navrhovali, že „Z“ by mohlo znamenať kremeľský samozvaný „cieľ číslo jeden“, ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Čo znamená "Z"
Aric Toler, výskumník z Bellingcat, vyšetrovacej skupiny, ktorá monitoruje ruské vojenské operácie odkedy Moskva pred ôsmimi rokmi rozpútala vojnu na východnej Ukrajine, 20. februára povedal, že skupina netuší, čo znamená symbol „Z“ a predtým ho nevidel použiť. "Takže predpokladajte to najhoršie, hádam/obávam sa," napísal na Twitteri .
    Expert na ruskú obrannú politiku Rob Lee, ktorý sledoval vozidlá „Z“, odkedy sa vojaci začali hromadiť na prahu Ukrajiny, naznačil, že symbol by mohol odkazovať na vojenské kontingenty určené na boj v krajine. „Zdá sa, že ruské sily pri hraniciach maľujú značky, v tomto prípade „Z“, na vozidlá, aby identifikovali rôzne pracovné skupiny alebo sledy,“ napísal 19. februára na Twitteri Lee , doktorand na oddelení vojnových štúdií King's College London.
    Tajomný vojenský symbol
    Ale v dňoch, odkedy Moskva nariadila krvavý útok na Ukrajinu, sa to, čo začalo ako tajomný vojenský symbol, stalo znakom podpory ľudu v Rusku pre vojnu a to, čo analytici opisujú ako rozpútanie nového mrazivého nacionalistického hnutia.
    Rusi majú na svojich autách načmárané písmeno „Z“, športové čierne mikiny s kapucňou s týmto symbolom a provizórne brošne „Z“ na chlopniach – znamenie, že existuje určitá podpora pre ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho snahy rozšíriť moskovskú sféru vplyvu zabratím časti Ukrajiny.
     
    Ako sa svet zmenil od ruskej invázie na Ukrajinu
    Ruská invázia na Ukrajinu si vyžiadala stovky životov na bojisku a v bombardovaných ukrajinských mestách. Ale v medzinárodnom meradle to tiež ovplyvňuje všetko od potravinovej bezpečnosti v Káhire až po ceny plynu v Kalifornii. Posunula do popredia... Čítať ďalej
    07 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
     
    „Úrady spustili propagandistickú kampaň, aby získali ľudovú podporu pre ich inváziu na Ukrajinu, a dostávajú jej veľa,“ napísal  Kamil Galejev, nezávislý výskumník a bývalý člen Wilson Center, nestraníckeho politického think-tanku vo Washingtone, DC., v obsiahlom statuse na Twitteri o používaní symbolu „Z“ v propagandistických videách a Rusmi na sociálnych sieťach. "Tento symbol objavený len pred pár dňami sa stal symbolom novej ruskej ideológie a národnej identity," dodal Galejev.
     
    Keď Kremeľ sprísňuje všetky správy o ruských obetiach alebo neúspechoch – presadzovaním mimoriadneho nového zákona, ktorý robí zo šírenia „falošných“ informácií trestný čin, za ktorý sa trestá väzením – Putinovi podporovatelia zvyšujú svoju podporu. 
    V hospici v Kazani, meste v ruskej juhozápadnej oblasti Tatarstanu, požiadali deti zomierajúce na rakovinu, aby sa zoradili do formácie „Z“ vonku na snehu, aby tak vyjadrili svoju podporu ruskej vojenskej operácii.
     
    "Zúčastnili sa ho naši pacienti a celý tím, celkovo asi 60 ľudí. Ľudia sa postavili do radu v tvare písmena 'Z'," uviedol vo vyhlásení Vladimír Vavilov, predseda protirakovinovej charity, ktorá hospic prevádzkuje . "V ľavej ruke sme držali letáky s vlajkami LĽR, DĽR, Ruska a Tatarstanu a pravú ruku sme zaťali v päsť."
     
    Zdroj: Shutterstock
     
    Vavilov mal na mysli Luhanskú ľudovú republiku a Doneckú ľudovú republiku, oblasti na východe Ukrajiny ovládané separatistami, ktoré Putin minulý mesiac uznal ako nezávislé štáty ako súčasť zámienky na inváziu do krajiny.
    Symbol „Z“ sa objavil aj medzi členmi dolnej komory ruského parlamentu, Dumy
    Mariu Butinovú odsúdili za to, že pred voľbami v roku 2016 a po nich slúžila ako neregistrovaná zahraničná agentka v Spojených štátoch amerických, ktorá sa snažila infiltrovať do prominentných konzervatívnych politických kruhov. Teraz zastupuje región Kirov za politickú stranu Jednotné Rusko podporujúcu Putina a podporila vojnu v príspevkoch na svojom kanáli Telegram.
     
    FB/Galejev
     
    Butinová vystúpila na platformu, aby sa podelila o klip, na ktorom kreslí biele „Z“ na chlopňu svojho saka, a svoj profil aktualizovala na selfie v čiernom tričku s bielym písmenom „Z“. "Pokračujte v práci, bratia. Sme s vami. Navždy," povedala vo videoklipe a zaťala päsť.
    Korešpondenti, ktorí podávajú správy z Ukrajiny pre ruskú štátnu spravodajskú sieť Rossija-24, majú na nepriehľadných bundách „Z“.
      Zábery z hlavných ruských miest zdieľané cez víkend zachytili kolóny áut s bielymi písmenami „Z“ nalepenými na oknách s vejúcimi obrovskými ruskými vlajkami. Na Svetovom pohári v gymnastike v katarskej Dauhe mal ruský gymnasta Ivan Kuliak na medailovom stupienku insígnie, keď stál vedľa Ukrajinca Illiu Kovtuna, zlatého medailistu.
       
      A v dvoch úhľadne vyrobených propagandistických videách, ktoré kolujú po sociálnych médiách, mladí Rusi v čiernych tričkách a mikinách s kapucňou s ozdobným písmenom „Z“ a hashtagom #СвоихНеБросаем alebo „my neopúšťame svojich (chlapov),“ mávajú ruskou vlajkou a vyjadrujú svoju podporu Putinovej vojne skandovaním: "Za Rusko, za prezidenta. Za Rusko, za Putina!"
       
      Peter Bergen: Prečo bude Putin ľutovať spustenie tejto vojny?
      Prekročil útok Vladimira Putina na Ukrajinu prostriedky, ktoré boli naň vyčlenené? To je názor generálmajora americkej armády vo výslužbe Mikea Repassa, ktorý má na konflikt informovaný pohľad a pôsobí v ukrajinskom bezpečnostnom sektore od roku... Čítať ďalej
      08 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
       

      Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

      Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik