Čína naďalej stojí za svojím "strategickým partnerom" Ruskom
08 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok diskutovali s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom o situácii na Ukrajine s cieľom podporiť diplomatické úsilie o ukončenie vojny. Postoj Pekingu je však stále rezervovaný a krajina naďalej nechce odsúdiť kroky Ruska. Namiesto toho vyzýva na "maximálnu zdržanlivosť". TASR o tom informovala na základe informácií od agentúr AFP, DPA a Reuters.

Traja štátnici spolu viedli virtuálne rokovanie prostredníctvom videohovoru. Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok naliehal na "maximálnu zdržanlivosť" v súvislosti s Ukrajinou, aj keď počas videosummitu označil krízu za "hlboko znepokojujúcu".

Čína však naďalej stojí za svojím "strategickým partnerom" Ruskom a naďalej odmieta odsúdiť vojenskú inváziu na Ukrajinu. Čínska štátna televízia CCTV uviedla, že Si Ťin-pching vyzval Moskvu a Kyjev, "aby zachovali tempo rokovaní, prekonali ťažkosti a pokračovali v rozhovoroch s cieľom dosiahnuť výsledky... a zabránili rozsiahlej humanitárnej kríze".

Starosta kyjevského predmestia: Tieto monštrá stále nepochopili - Irpin sa nevzdáva!
Irpin sa nedá kúpiť, Irpin bojuje! Starosta odmieta ruskú požiadavku vzdať sa, informuje CNN. Oleksandr Markušin, starosta kyjevského predmestia Irpin, povedal, že odmietol požiadavku ruských síl vzdať sa. Vyhrážky smrťou Markušin v utorok na... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien sa v utorok tiež nevyjadril konkrétne, pokiaľ ide o nádeje západných lídrov, že by Čína so svojím vplyvom na Rusko mohla zohrávať sprostredkovateľskú úlohu, napísala DPA.

"Radi by sme zohrali konštruktívnu úlohu pri presadzovaní mierových rozhovorov a keď to bude potrebné, sme pripravení spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom na sprostredkovaní takýchto rozhovorov," povedal Čao bez uvedenia podrobností.

Čínska štátna televízia v tejto súvislosti odvysielala vyjadrenia tamojších zahraničnopolitických expertov, ktorí poukázali na to, že Čína so svojou "demonštratívnou podporou" Ruska nie je neutrálna, a preto nie je vhodná ako sprostredkovateľ urovnania konfliktu.

Rusi otvorene pohrozili zastavením dodávok plynu
Európske ceny plynu v utorok vyskočili o 30 %. Dôvodom sú vyhrážky Ruska, že v reakcii na západné sankcie obmedzí dodávky plynu do Európy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg. Ruský vicepremiér Alexandr Novak v pondelok (7.... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik