Británia odmietla v Calais takmer 300 Ukrajincov
09 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Takmer 300 Ukrajincov bolo odmietnutých pri pokuse o prechod do Spojeného kráľovstva z Calais vo Francúzsku, informuje BBC.

Počet je takmer rovnaký ako celkový počet doteraz vydaných ukrajinských víz ministerstvom vnútra.

Mnoho utečencov sa snaží prekročiť hranicu z Francúzska do Spojeného kráľovstva cez prístav Calais.

Podľa podprefektky Calais Véronique Deprez-Boudierovej tam od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo asi 589 ľudí. Povedala, že britské úrady z nich odmietli 286.

Niektorí Ukrajinci v Calais pre BBC povedali, že na víza na zlúčenie rodín budú čakať týždeň. Ministerstvo vnútra však trvá na tom, že centrá na podávanie žiadostí o víza v celej Európe majú tento týždeň voľné termíny.

Na ruskom zozname nie priateľských krajín je celá EÚ
Ruská vláda aktualizovala zoznam krajín, ktoré považuje za nie priateľské voči Rusku. Doteraz v ňom figurovali len dva štáty – Česká republika a USA. Najnovšie sú tam všetky krajiny Európskej únie, Ukrajina a dve desiatky ďalších štátov, ktoré... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Organizovanejší tím

„Je dôležité vybudovať organizovanejší tím, ktorý bude týchto ľudí sprevádzať, aby tu dostali víza," povedala Deprez-Boudierová pre BBC News.

Približne 17 700 ľudí požiadalo o príchod do Spojeného kráľovstva v rámci ukrajinského programu Family Scheme. Vydaných bolo 300 víz.

Chcú mať kontrolu

Britský premiér Boris Johnson povedal, že Británia je „veľmi veľkorysá krajina", chce si však udržať kontrolu nad tým, kto prichádza, uzatvára BBC.

(Medzititulky red. HD.)

Vyšetrovanie ruského počínania na Ukrajine
Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) schválila rezolúciu odsudzujúcu možné porušovanie ľudských práv zo strany ruských síl pri invázii na Ukrajinu. Zároveň podľa agentúry Reuters podporila zriadenie komisie, ktorá bude tieto prípady vyšetrovať,... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik