Ľudia, majme rozum!
05 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Valentina Vojevodina je majiteľka a prevádzkovateľka troch potravín v Bratislave, ktoré mali v názve dovetok "ruský obchod".

A práve ten musela zrušiť, informuje finweb.hnonline.sk.

Slovo sociologičky

„Pri nepohode alebo ohrození máme pod vplyvom emócií tendenciu hľadať vinníka, no paušalizácie a zovšeobecnenia sú veľmi nebezpečné,“ hovorí sociologička Silvia Porubänová v reakcii na príbeh Rusky, pochádzajúcej z Kazachstanu, žijúcej v Bratislave.

O čo vlastne ide

"Zatrieť" dovetok s ruským obchodom ju prinútil strach z reakcií ľudí po invázii Ruska na Ukrajinu. Zmazala ho z webovej stránky a sociálnych sieti a prelepila ho na prevádzkach. Zmenou prešlo aj logo. Poslednou kavpkou bolo podľa finwebu poškodenie pútača vandalmi. „Poškodili nám tabuľku a stojan, bála som sa, že dôjde k niečomu horšiemu.“ Svoju budúcu priazeň jej obchodom podmieňovali aj stáli zákazníci tým, že slovo „ruský“ zmizne z názvu.

Nie len ruský tovar

V portfóliu jej predaja sa nachádzajú aj gruzínske, pobaltské, či nemecké produkty. Jej prevádzky patria pod nemeckú spoločnosť Mix Markt. Tú pred 25 rokmi založili traja ruskí Nemci. 

Vysoké ceny za pohonné hmoty? Budú ešte vyššie!
Že po novom roku jazdíme draho, sme si už akosi zvykli. Neostáva nám iné, ako zvyknúť si aj na vyššie ceny všetkých tovarov a služieb, veď tie sa odvíjajú aj od cien pohonných hmôt. Čaká nás však zdražovanie, ktoré bude doslova atakovať rekordy,... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Toto je hon na čarodejnice

Bojkot všetkého, čo nesie nálepku "ruské" (ruské vajce, vodka, či zmrzlina) podľa sociologičky nie je riešením.  „Príslušníci tejto národnosti, ktorí žijú na Slovensku, k nám prišli aj preto, že nesúhlasia s režimom, politikou a ani samotnými bojmi na Ukrajine,“ hovorí pre finweb Porubänová. 

Nie je to typické len pre Slovensko

Zahraničné médiá podľa finwebu naprieč mnohými krajinami informujú o podobnom správaní. Príkladom je Russian Tea Room v New Yorku s 95-ročnou tradíciou, ktorú obľuboval aj Frank Sinatra. Reštaurácia síce na sociálnych sieťach odsúdila Putinovu agresiu a vyjadrila podporu nášmu susedovi, novinári z New York post tvrdia, že v utorok tam na menu prišlo len 16 ľudí, čo je ďaleko menej, ako bežne.

A čo bratislavské reštaurácie?

Finweb s touto otázkou kontaktoval aj ruské reštaurácie v našom hlavnom meste. Tie sa odmietli vyjadriť. „Určité riziko tu síce je, no zatiaľ je predčasné hodnotiť, nakoľko budú tieto prevádzky ovplyvnené dianím na Ukrajine. Po tretej vlne sa nám totiž stále nepodarilo opäť nahnať ľudí do podnikov,“ vysvetľuje Marek Harbuľák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

Ovplyvní vojna na Ukrajine celosvetové cestovanie?
Rok 2022 mal byť rokom oživenia celosvetového cestovného ruchu. Prišiel však februárový útok Ruska na Ukrajinu a sny o exotických dovolenkách sa zrejme mnohým rozplývajú, informuje CNN. Viac ako 30 krajín Svoj vzdušný priestor pre Rusko... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik