Ovplyvní vojna na Ukrajine celosvetové cestovanie?
05 | 03 | 2022 I Eka Balašková

Rok 2022 mal byť rokom oživenia celosvetového cestovného ruchu. Prišiel však februárový útok Ruska na Ukrajinu a sny o exotických dovolenkách sa zrejme mnohým rozplývajú, informuje CNN.

Viac ako  30 krajín

Svoj vzdušný priestor pre Rusko uzavrelo doteraz viac, ako 30 krajín. Moskva reagovala rovnako – od utorka uzavreli svoj vzdušný priestor pre minimálne 37 krajín. Vzdušný priestor je přitom uzavretý aj nad Ukrajinou, Moldavskom a časťou Bieloruska. Z krátkodobého hľadiska to znamená, že lety budú úplne zrušené, alebo presmerované.

Dlhodobé dôsledky

Budú ďalekosiahle, varuje CNN. Rastúce náklady na ceny cestovného sú jedným z dôvodov. V kombinácii s dlhšími vzdušnými trasami a teda väčšou spotrebou sa odrazia na cene pre spotrebiteľa.

Najväčšia európska letecká spoločnosť Lufthansa uviedla, že obchádzky v Ázii budú stáť mesačne niekoľko miliónov eur. Finančný riaditeľ Lufthansy Remco Steenbergen vo štvrtok upozornil, že dopravca bude musieť zvýšiť ceny leteniek, aby kompenzoval nárast cien pohonných hmôt a iných nákladov.

V Pekingu máme ZLATO! Henrieta Farkašová so svojim navádzačom to dokázali
Mnohí slovenskí paralympionici šli do Pekingu obhájiť svoje medajlové pozície. Tak to je aj v prípade Henriety Farkašovej. So svojim navádzačom Martinom Motyko Ďalšia Slovenka štvrtá Je ňou mladučká Alexandra Rexová. Podľa Nového času za víťazkou... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Psychologické hľadisko

Cestujúci, ale aj členovia posádky môžu mať obavy z lietania v blízkosti konfliktnej zóny. „Je pravdepodobné, že utrpia destinácie v blízkosti Ruska. Spotrebitelia sa budú báť vojny, aj keď je to iracionálne,“ povedal pre CNN Olivier Ponti, viceprezident spoločnosti ForwardKeys.

Covid je tu stále

"Ľudia na úteku sú v strese, nejedia, nespia. Tooslabuje ich imunitu. A je oveľa pravdepodobnejšie, že sa choroba rozšíri." UNHCR podľa CNN tvrdí, že viac ako dva milióny ľudí boli nútené opustiť svoje domovy a odhaduje, že „až štyri milióny ľudí by mohli v najbližších týždňoch opustiť krajinu, ak by konflikt pokračoval.

Cestovatelia Rusi

Asociácia cestovných kancelárií Ruska (ATOR) pre CNN uviedla, že Rusi v tomto roku mali naplánované lety na marec, apríl a máj na 32 % úrovne spred pandémie a pred inváziou na Ukrajinu. Všetko sa zmenilo, keď Rusko začalo vojnu so svojím susedom. Ruskí turisti a ich peniaze tak budú v známých destináciách chýbať.

Budúce mamičky pozor: Nastanú zmeny v príspevku pri narodení dieťaťa?
Skupina koaličných poslancov na marcovú schôdzu NR SR predložila návrh zákona, podľa ktorého by sa príspevok pri narodení dieťaťa mohol korigovať. Informovala o tom spravodajská televízia Ta3. Ako je to v súčasnosti "Stáva sa, že žena má druhé... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik