Tím expertov z ICC odišiel na Ukrajinu vyšetrovať možné vojnové zločiny
03 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Tím odborníkov z Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu odišiel na Ukrajinu, aby začal vyšetrovanie možných vojnových zločinov. Agentúre Reuters to oznámil hlavný prokurátor ICC Karim Khan, informujú ceskenoviny.cz.

Vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan oznámil, že začal vyšetrovanie možných vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti či genocídy na Ukrajine. Prokurátor uviedol, že zistil dostatok dôvodov na to sa domnievať, že tieto zločiny mohli byť spáchané. Uviedol, že tím, ktorý dal dohromady, sa presúva do regiónu.

Vyšetrovanie

Vyšetrovanie sa bude týkať obdobia od 21. novembra 2013, kedy na Ukrajine vypukli protesty proti odmietnutiu dohody s EÚ vtedajšou proruskou vládou, do súčasnosti. Môže sa vzťahovať na všetky strany konfliktu v akejkoľvek časti Ukrajiny.

Ukrajina zatiaľ k ICC nepristúpila, ale v roku 2013 a 2014 k nemu podala dve sťažnosti, ktoré súdu priznávajú jurisdikciu nad údajnými závažnými zločinmi spáchanými na jej území od roku 2014 bez ohľadu na štátnu príslušnosť páchateľov. Rusko súd neuznáva, uzatvárajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

V kyjevskom metre sa ukrýva pred útokmi 15 000 ľudí, nemajú kam ísť
Až 15 000 ľudí, ktorí nemajú kam ísť, sa teraz v Kyjeve ukrýva v metre pred útokmi ruských síl na mesto. V staniciach majú ľudia k dispozícii vodu, jedlo, toalety aj lieky, uviedol podľa ukrajinského spravodajského portálu Ukrajinska pravda šéf... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik