Ukrajinské bojové drony robia ruskej armáde problémy
04 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

 

Aj vďaka nim ešte Kyjev nestratil kontrolu nad vzdušným priestorom. Bezpečnostný analytik ale hovorí, že drony nie sú zbraňou, ktorá by mohla rozhodnúť konflikt, píšu tvnoviny.sk.

Majú Ukrajinci zbraň, ktorá by im mohla výrazne pomôcť? Ruskej armáde robí problémy neobvyklý protivník - moderné bojové drony, ktoré využíva ukrajinská armáda. Decimujú ruskú armádu. Zničili už vyše 40 kusov ich techniky. Zacielili sa nielen na tanky, zničiť sa im podarilo aj raketový systém BUK, ktorý bol súčasťou kolóny ruských jednotiek.

Vyrábajú ich Turci

Drony Bayraktary vyrábajú v Turecku. Ukrajinská armáda ich mala okolo 40, no o niektoré zrejme prišla počas prvých hodín útoku.

Vojna, ktorú sa Kremeľ snažil zamaskovať, sa stáva pre Rusov tvrdou realitou
Ruské ministerstvo obrany prvýkrát prišlo s informáciou o počte padlých vojakov na Ukrajine a Rusi, ktorí sa dlho vyhýbali politike, sa teraz vyrovnávajú so skutočnosťou, že ich krajina je zapojená do krvavého konfliktu. Zdá sa, že značná časť z... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ovládanie na vzdialenosť až 300 kilometrov

Dron, ktorého cena sa pohybuje okolo 8 miliónov eur, možno ovládať až zo vzdialenosti 300 kilometrov. Má senzory, ktoré mu pomáhajú vyhnúť sa nepriateľským radarom. Aj to dopomohlo k tomu, prečo Rusko ešte neovláda ukrajinský vzdušný priestor.

Odnesie až 300-kilogramový náklad a vo vzduchu vydrží 17 hodín. Každý dron je vybavený kamerou s vysokým rozlíšením.

Bezpečnostný analytik však hovorí, že drony nie sú zbraňou, ktorá by mohla rozhodnúť konflikt.

Tím expertov z ICC odišiel na Ukrajinu vyšetrovať možné vojnové zločiny
Tím odborníkov z Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu odišiel na Ukrajinu, aby začal vyšetrovanie možných vojnových zločinov. Agentúre Reuters to oznámil hlavný prokurátor ICC Karim Khan, informujú ceskenoviny.cz. Vojnové zločiny a zločiny... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Menia bojovú taktiku

Rusi menia svoju bojovú taktiku. Zrejme sa budú čoraz viac spoliehať na ostreľovanie, až následne nasadia pozemné sily. To prinesie aj viac civilných obetí, dodávajú tvnoviny.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Zelenskyj: Prví dobrovoľníci hlásiaci sa do cudzineckej légie už dorazili
Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Ukrajinu dorazili zo zahraničia už prví dobrovoľníci ochotní bojovať po boku Ukrajincov proti ruskému vpádu. Zároveň vyzval ruských vojakov, aby sa vrátili domov a tam bránili rusky hovoriacich... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik