Ukrajinskí piloti si prišli do Poľska pre darované stíhačky. Vezmú si aj slovenské MIG-y?
01 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ukrajinský parlament na Twitteri uviedol, že Európa posiela na Ukrajinu 70 bojových lietadiel, informuje politico.com.

Zatiaľ nie je jasné, ktoré krajiny lietadlá darujú, no šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell sa zaviazal previesť bojové lietadlá z viacerých krajín.

Ukrajinskí piloti pricestovali do Poľska, aby začali proces preberania kontroly nad bojovými lietadlami, ktoré by im mali darovať európske krajiny, povedal pre Politico predstaviteľ ukrajinskej vlády.

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Staršie lietadlá ruskej výroby

Potenciálny presun starších lietadiel ruskej výroby na použitie v boji proti ruským silám by mohol byť zatiaľ najvýznamnejším momentom vo vlne sľúbených presunov zbraní za posledných 24 hodín. Zahŕňa to tiež tisíce protipancierových rakiet, guľometov, delostrelectva a iné vybavenie.

Dary krajín

Zatiaľ nie je jasné, ktoré krajiny lietadlá darujú, no šéf bezpečnosti Európskej únie Josep Borrell prisľúbil, že EÚ bude financovať presun stíhačiek z viacerých krajín.

Podľa Borrella  žiadne prevody nepochádzajú zo samotnej EÚ, ale namiesto toho ich „bilaterálne“ darujú jednotlivé krajiny EÚ.

Zástupcovia poľskej a slovenskej vlády okamžite nereagovali na žiadosť o komentár, zatiaľ čo bulharský premiér Kiril Petkov žiadosť odmietol.

Rusko chcelo menšie NATO. Pravdepodobne ho bude mať väčšie!
Dvere sú otvorené! Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí je postoj USA a NATO taký, že dvere Aliancie sú otvorené pre krajiny, ktoré sa snažia o vstup, informuje portál parstoday.com. Slobodná voľba Hovorca ministerstva zahraničných... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poľsko a Slovensko

Poľsko a Slovensko stále lietajú s lietadlami ruskej výroby podobnými tým, ktoré používa ukrajinské letectvo, čo znamená, že piloti by v prípade presunu lietadiel nepotrebovali veľa výcviku.

V rámci kroku pravdepodobne zameraného na zvýšenie tlaku na Európu, aby konala, ukrajinský parlament na Twitteri uviedol, že Európa posiela na Ukrajinu 70 bojových lietadiel vrátane 28 MIG-29 z Poľska, 12 zo Slovenska a 16 z Bulharska.

Európski lídri prisľúbili ďalšie zbrane pre ukrajinskú armádu na pomoc v boji proti inváznym ruským jednotkám.

Sťaženie transportu

Keďže letecké koridory do Kyjeva uzavreli ruské protilietadlové zbrane a stíhačky, americké a európske mocnosti začali do krajiny prevážať zbrane po cestách.

Ch. Lambrechtová: Nemecko po dohode umiestni na Slovensku rotu
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) oznámila, že v rámci posilnenia východného krídla NATO bude na Slovensku umiestnená rota. Nemecko zvažuje aj umiestnenie protilietadlových raketových systémov Patriot vo východnej Európe,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Boli medzi prvými

Poľsko, Estónsko a Lotyšsko boli jedny z prvých, ktorí začali konať a poslali muníciu, protipancierové zbrane Javelin, palivo a zdravotnícky materiál na ukrajinskú hranicu, aby ich odovzdali ukrajinským silám.

Pripojí sa aj Fínsko. Ukrajine prisľúbilo 2 500 útočných pušiek, muníciu, 1 500 protitankových zbraní a 70 000 potravinových balíkov. Švédsko tiež pripravuje veľký balík zbraní a pomoci, 5 000 prilieb, nepriestrelné vesty a 5 000 protitankových zbraní.

Kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová to má namierené do Poľska, aby koordinovala zásielku 100 protipancierových raketometov Carl Gustaf spolu s 2 000 kusmi munície a ďalšou pomocou.

Ukrajinci hľadajú útočisko v susedných štátoch. Ich počet môže narásť až na 4 milióny!
Vojna na Ukrajine môže znamenať, že milióny ľudí prídu o svoje domovy. Desaťtisíce utečencov sa snaží dostať do bezpečia, píše nemecký Stern. Ruská agresívna vojna na Ukrajine pravdepodobne pripraví o domov nespočetné množstvo ľudí a mnohých už... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Veľké prekvapenie

Jedno z najväčších prekvapení bolo, keď nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil, že posiela 1 000 protitankových zbraní a 500 rakiet Stinger na Ukrajinu. Je to obrat v nemeckej povojnovej politike zákazu transferu zbraní na Ukrajinu. Zároveň prisľúbil okamžitú finančnú injekciu pre nemeckú armádu vo výške 100 miliárd dolárov.

Prezident Joe Biden nariadil uvoľnenie zbraní z amerických zásob na Ukrajinu v hodnote až 350 miliónov dolárov. Vysoký predstaviteľ ministerstva obrany USA v rozhovore s novinármi v Pentagóne odmietol ísť do podrobností, ale povedal, že dodávka významne pomôže pozemným i vzdušných silám Ukrajiny, dodáva politico.com.

(Medzititulky red. HD.)

M. Vallo: Situácia na Ukrajine ma zasiahla, mesto vyčlenilo peniaze na POMOC Ukrajincom (VIDEO)
Kyjev je družobným mestom Bratislavy, pripomína bratislavský primátor Matúš Vallo. Pre Hospodárske noviny hovoril o finančnej pomoci Ukrajincom, ale aj o zmene parkovacej politiky v našom hlavnom meste či o rekonštrukcii Hlavnej stanice. Ukrajinu... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.