Z Ukrajiny k nám prichádzajú MATKY s DEŤMI (FOTO a VIDEO)
26 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Máme obavy o život, to hovoria Ukrajinci, ktorí prichádzajú na Slovensko. Ako uvádza naša polícia, za 24 hodín na hraniciach vybavili 10 526 ľudí. Od polnoci do šiestej ráno v sobotu to bolo 4 907, píše denník Pravda.

Ako konkretizuje Michal Slivka, hovorca policajného prezídia, pred agresiou zaznamenávali na východnej hranici 1 444 vstupov denne. „Kým za bežného stavu sme vstupujúcich na územie Slovenska vybavovali priebežne, dnes sú čakacie doby na hraničných priechodoch osem až 10 hodín,“ upresnil.

Iba ženy, deti a staršie osoby

V Ukrajine je vyhlásená mobilizácia, z krajiny nemôžu odísť muži vo veku 18 až 60 rokov. „Ukrajinská strana púšťa priebežne v malých skupinách iba ženy, deti a staršie osoby,“ informuje Slivka s tým, že polícia nezaznamenala zvýšenú mieru nelegálneho prekračovania hraníc.

FOTO TU

Ubľa

Na hraničnom priechode Ubľa pred konfliktom denne vybavili v priemere 450 prichádzajúcich osôb. „Za posledných 24 hodín (od 6. hodiny 25. 2. do 6. hodiny 26. 2.) sme vybavili 4 345 osôb, z toho za dnešný deň (do 6. hodiny 26. 2.) 1 772. Na ukrajinskej strane čaká približne 400 vozidiel a 500 osôb. Čakacia doba je osem hodín,“ upresňuje Slivka.

Podľa neho policajti zaznamenali intenzívny prechod peších, najmä detí s rodičmi a mladých ľudí. „Peší cestujúci v súčasnosti znemožňujú prejazd vozidiel k hraničnému priechodu,“ dodáva hovorca.

Trnavská automobilka má ubytovanie i prácu pre rodiny ukrajinských zamestnancov
Trnavská automobilka Stellantis Slovakia je pripravená vyjsť v ústrety potrebám svojich kmeňových ukrajinských zamestnancov v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Informoval o tom hovorca Peter Švec. „Naši ukrajinských kolegov ubezpečujeme, že... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | TASR/Diana Zaťková

Vyšné Nemecké

Vo Vyšnom Nemeckom pred konfliktom denne vybavili v priemere 944 prichádzajúcich osôb. Za posledných 24 hodín – od šiestej 25. februára do šiestej 26. februára to bolo 4 983 osôb. Len za sobotu ráno – od polnoci do šiestej prešlo týmto prechodom 2 617 ľudí.

Podľa Slivku na ukrajinskej strane čaká približne 300 vozidiel a 200 osôb. Čakacia doba je 10 hodín. Vybavovací proces spomaľujú colné kontroly na ukrajinskej strane.

VIDEO TU

Veľké Slemence

Denne prešlo hraničným priechodom vo Veľkých Slemenciach 50 ľudí. Od šiestej ráno v piatok do šiestej ráno v sobotu priechodom prešlo 1 198 osôb. Len v sobotu ich bolo 513. Na ukrajinskej strane čaká približne 500 osôb. Čakacia doba je osem hodín, uzatvára denník Pravda.

(Medzititulky red. HD.)

KBS a SKCH spustili registráciu ubytovacích kapacít pre utečencov z Ukrajiny
KBS a SKCH spustili registráciu ubytovacích kapacít pre utečencov z Ukrajiny - informuje TA SR Konferencia biskupov Slovenska (KBS) v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou (SKCH) a Maltézskou pomocou Slovensko spustila registráciu,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | TASR/Ivan Brožík