Fatálne som sa mýlil (Karol Lovaš)
26 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Komentár Karola Lovaša

Sedím v kresle. Z platne spieva Richard Müller: „Noe už je dávno preč. Zostali len zvieratá. S tými nie je žiadna reč. Popadali do blata. A tých pár, čo ešte žijú, majú pevne v rukách moc. Pustili k sebe iba zmiju. A spolu revú o pomoc. Nevidím žiaľ tú cestu. A všetci o hlavu menší nemali plávaciu vestu. Počet obyvateľov sa zmenšil,“ – píše vo svojom statuse na sociálnej sieti kňaz a novinár Karol Lovaš.

Mýlil som sa. Pri predvídaní rusko-ukrajinskej krízy som mylne predpokladal, že diktátori už nepatria do nášho sveta. Minimálne v našom geopolitickom priestore. Som rád, že som sa mohol mýliť. Lebo patrím do civilizovaného sveta, v ktorom je to možné, - vyznáva sa Karol Lovaš.

Šándor: Cieľom je ukázať, že Rusko sa pred ničím nezastaví
Ultimátny cieľ Vladimíra Putina je zničiť Ukrajinu natoľko, aby vôbec nemohla byť v štruktúrach NATO. V zásade si takto si chce Putin vynútiť novú bezpečnostnú architektúru v Európe, hovorí bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Volanie o pomoc

Vladimir Putin je agresor. Je morálnou povinnosťou civilizovaného sveta, do ktorého, po štvrtkovom ráne, definitívne Rusko prestalo patriť, aby pomohol Ukrajine. Aby pomohol utečencom, ktorých táto vojna postihne.

Svet potrebuje zachrániť pred agresorom

Svet, nie prvý raz, potrebuje zachrániť pred človekom. Pred agresorom. Aby vo svojich chúťkach mohol zostať osamotený. Aby nikomu ďalšiemu ani len nenapadlo prisvojovať si, čo nie je jeho. Inak sa začnú prekresľovať mapy, upozorňuje Lovaš v statuse.

Európa a svet musia ukázať Vladimírovi Putinovi, kto je. A čo nesmie. No ešte viac a intenzívnejšie je to povinnosť jeho vlastných obyvateľov.

Rusko-ukrajinská vojna alebo ako zlyhalo odstrašenie sankciami
Neexistuje žiadny medzinárodný mechanizmus alebo svetové vedenie, ktoré by dokázalo zastaviť vojny ako je táto, a v nasledujúcich dňoch bude zásadné, ako na tento útok zareagujú USA, Veľká Británia a ďalšie krajiny, píše sa v analýze The Jerusalem... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ukáže sa

Nasledujúce dni ukážu, či je Rusko Vladimir Putin. A či je Vladimir Putin Rusko.

Čakajú nás ťažké časy. Žiadne nálepkovanie v nich nikomu nepomôže. Iba prehĺbi frustráciu a beznádej.

V globalizovanom svete nie je možné, aby sankcie dopadli len na tých, voči ktorým sú namierené. Budú bolieť. Aj nás. Musíme byť na to pripravení. Demokracia má svoju cenu. Nemali by sme sa jej vzdať za plnú misku.

Fatálne som sa mýlil

„Mýlil si sa fatálne. Ale si už viac kňaz ako novinár. A tak je to správne,“ napísala mi bývalá kolegyňa, priznáva sa Karol Lovaš.

Modlím sa ako kňaz za Ukrajinu a Rusko. Za ich obyvateľov. Modlím sa za Vladimira Putina. Za všetky obete, ktoré si ako prezident Ruskej federácie pripíše na svoje svedomie.

Andor Šándor: Čo nemožno vysloviť nahlas
„Domnievam sa, že Rusko – hoci takto silno podkúrilo pod kotlom a rozohralo nebezpečnú hru – stále do nejakého veľkého konfliktu ísť nechce. Nemyslím si, že by chcelo zabrať celú Ukrajinu. Obávam sa však, že z týchto dvoch republík už asi neodíde,“... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Šialenca treba izolovať

Český prezident Miloš Zeman predniesol tvrdé slová na Putinovu adresu, pripomína ďalej Karol Lovaš.

„Šialenca je potrebné izolovať a nebrániť sa voči nemu iba slovami, ale tiež konkrétnymi krokmi. Mám rád ruskú kultúru, vážim si obete ruského ľudu v druhej svetovej vojne, ale to neznamená, že budem súhlasiť, aby na územie suverénneho štátu bez vyhlásenia vojny vstúpila cudzia armáda.“

Európa stojí pred zodpovednou úlohou. Pomôcť Ukrajine. Ubrániť demokraciu pred diktátorom.

Slovenskí politici by sa mali zjednotiť. A vystupovať spoločne. Ako to vidíme v susednom Česku. Žiadna opozícia a koalícia. Lebo ako povedal Miloš Zeman, „Rusko sa dopustilo zločinu proti mieru“.

Noe je už dávno preč. Zostali len zvieratá? – uzatvára svoj status Karol Lovaš.

(Medzititulky red. HD.)

Na okupáciu Putin nemá dosť vojakov, upozorňuje expert
Vojna proti Ukrajine môže priviesť Rusko k tomu, k čomu priviedla afganská vojna Sovietsky zväz, myslí si Arkady Moshes, riaditeľ výskumného programu východného partnerstva a Ruska vo Fínskom inštitúte pre medzinárodné záležitosti, informuje denník... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.