Andor Šándor: Čo nemožno vysloviť nahlas
24 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

„Domnievam sa, že Rusko – hoci takto silno podkúrilo pod kotlom a rozohralo nebezpečnú hru – stále do nejakého veľkého konfliktu ísť nechce. Nemyslím si, že by chcelo zabrať celú Ukrajinu. Obávam sa však, že z týchto dvoch republík už asi neodíde,“ vysvetlil pre parlamemtnilisty.cz bývalý šéf vojenskej rozviedky, generál Andor Šándor a hovorí nahlas, že ukrajinský prezident sa v zásade môže zbaviť problému. Hoci je kacírske to povedať.

Mŕtve dohody Minsk 2

Rusko uznalo Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku a posiela tam svojich vojakov. Doteraz malo v týchto oblastiach vplyv povedzme neoficiálny, teraz aj oficiálny. Čo sa tým vlastne mení? – pýta sa Andor Šándor. „Mení sa to, že dohody Minsk 2 sú zrejme mŕtve, ak Rusko uznalo tieto dve republiky ako dva nezávislé štáty. Je otázka, či Rusko bude mať záujem zabrať Doneckú oblasť celú, teda aj za hranice tých dvoch republík, ktoré nekopírujú celú túto oblasť, kde žije ruská menšina. Myslím si, že v tejto chvíli nie.“

Andor Šándor odhadol dĺžku prípadnej vojny na Ukrajine a vplyv použitia jadrových zbraní
Britský premiér Boris Johnson je presvedčený, že Rusko chystá najväčšiu vojnu v Európe od roku 1945 a chce obkľúčiť ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Uviedol to v rozhovore pre BBC. Napätie na Ukrajine za posledné dni výrazne stúplo. Západné krajiny... Čítať ďalej
21 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Bolo by veľmi veľa strát

Andor Šándor sa domnieva, že „Rusko – hoci takto silno podkúrilo pod kotlom a rozohralo nebezpečnú hru – stále do nejakého veľkého konfliktu ísť nechce“, a to z viacerých dôvodov. „Vie, že by tento konflikt bol drahý. Ako v zmysle vedenia vojny, tak kvôli západným sankciám. Bolo by dosť mŕtvych aj na ruskej strane. Nie som si istý, či by pre toto bola vôbec podpora medzi ruským obyvateľstvom. Jedna vec je verbálna podpora politike, druhá ale podpora tomu, že vám tam umierajú synovia a otcovia. Keby došlo k regulárnemu konfliktu, tých strát by mohlo byť veľa,“ upozornil Andor Šándor.

Už asi odtiaľ neodíde

„Uvidíme, ako sa k tomu postaví Západ. Či sa už uzavreli diplomatické rokovania a budú nasledovať len sankcie. Alebo bude snaha tento konflikt ešte nejako urovnať.“ Andor Šándor sa obáva, že „Rusko z týchto dvoch republík už asi neodíde. Je to ďalší precedens, pokiaľ ide o nejakú zvrchovanosť. A to môžem súhlasiť s hodnotením Ukrajiny, aký je to vlastne štát, ako je vytvorený, ako je na tom ekonomicky zle, ako je rozbitý pokiaľ ide o oligarchov a tiež ako je málo populárny pre vlastných občanov. Keď si uvedomíme, že počas existencie nezávislej Ukrajiny z nej odišlo až pätnásť miliónov ľudí. Čo nie je príliš dôkaz toho, že občania Ukrajiny by mali veľkú dôveru vo vlastnú krajinu,“ poukázal ďalej Andor Šándor.

Ukrajina už prehrala - ako prvá
Ukrajina je v úlohe poníženého sluhu, ktorý poslúžil mocným. Keby Rusko chcelo zaútočiť, tak to dávno urobilo. Andor Šándor, český brigádny generál vo výslužbe a bezpečnopstný analytik prehovoril na webe zivotvcesku.cz aj o chybe USA. Generál v... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Bol by to problém

Teraz ide o to, či Putin pôjde ďalej, ako tvrdil britský premiér Boris Johnson, že chce obsadiť Kyjev. „Nedomnievam sa, že by Rusko chcelo zabrať celú Ukrajinu. Na to by potrebovalo zlomiť odpor ukrajinskej armády, čo by pre neho bol problém. Morálne zlomiť odpor ukrajinského obyvateľstva by bol tiež problém. Kontrolovať potom celé územie a vytvoriť efektívnu okupačnú správu znamená obrovské peniaze, ktoré tam musíte naliať. Potrebujete na to päťsto- až sedemstotisíc vojakov, ktorí tiež niečo spotrebujú,“ objasnil Šándor.

Ak Ukrajina zaútočí, bude z toho vojna

Ako zareaguje ukrajinská strana? – pýta sa ďalej Andor Šándor. Sú to cudzie jednotky na území Ukrajiny, nebudú oni teraz chcieť zaútočiť? „Ak zaútočí, tak z toho bude vojna. Nie som si istý, či je to v niekoho záujme. Možno paradoxne – aj keď je to kacírske – sa Zelenskyj toho problému s ruskojazyčnou menšinou jednoducho zbaví. Oni rovnako nemali žiadnu jurisdikciu osem rokov nad týmto územím. Mali s tým iba problémy - streľba, mŕtvi. Stálo ich to obrovské peniaze pri vyzbrojovaní a udržiavaní armády. Je to kacírska myšlienka, možno za to budem kritizovaný. Žiadny politik v Kyjeve samozrejme toto nemôže vysloviť nahlas, pretože by ho to okamžite zmietlo,“ konštatoval na záver pre parlamentnilisty.cz Andor Šándor.

(Medzititulky red. HD.)

Dorazili ďalšie americké stíhačky
Stíhačky F-35 amerického letectva dorazili na leteckú základňu Spangdahlem v Nemecku. Informovala o tom spravodajská stanica CNN. Ide o posily pre východné krídlo NATO, píše echo24.cz. Lietadlá sú z 34. stíhacej letky na základni Hill v americkom... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.