NATO sa po útoku Ruska na Ukrajinu dohodlo na posilnení svojho východného krídla
24 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Severoatlantická aliancia (NATO) sa vo štvrtok dohodla, že posilní svoje pozemné, námorné a vzdušné sily na východnom krídle NATO blízko Ukrajiny a Ruska. Reaguje tak na krok ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý nariadil vojenský útok na Ukrajinu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"Vysielame na východné krídlo NATO ďalšie obranné pozemné a vzdušné sily, ako aj ďalšie námorné sily," oznámili vo vyhlásení veľvyslanci pri NATO po mimoriadnom zasadnutí. "Zvýšili sme pripravenosť našich síl na všetky možné udalosti," dodali vo vyhlásení.

Kým niektoré z 30 členských štátov NATO už zásobujú Ukrajinu zbraňami, strelivom a ďalším vojenským vybavením, NATO ako organizácia to nerobí. Nepodnikne ani žiadnu vojenskú akciu na pomoc Ukrajine, ktorá je blízkym partnerom aliancie, ale jej členstvo v nej nie je vo výhľade.

Agresívne kybernetické útoky na Ukrajinu
„Kybernetické útoky na informačný priestor Ukrajiny, ktoré zosilneli 23. februára 2022, pokračujú,“ uviedol pre agentúru interfax podpredseda vlády - minister pre digitálnu transformáciu Ukrajiny Mychajlo Fedorov. Bránime sa "Celú noc sme bránili... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Krajiny najbližšie ku konfliktu - Estónsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko - sú medzi štátmi, ktoré odštartovali zriedkavé konzultácie na základe článku 4 zakladajúcej zmluvy NATO. Ten môže byť aktivovaný, keď je ohrozená územná celistvosť, politická nezávislosť alebo bezpečnosť niektorej zo zmluvných strán NATO.

"Rozhodli sme sa, v súlade s naším obranným plánom na ochranu všetkých spojencov, podniknúť ďalšie kroky, ktorými sa posilní zastrašovanie a obrana v celej aliancii," uviedli veľvyslanci. "Naše opatrenia sú a zostanú preventívne, primerané a neeskalačné," dodali.

Bielorusko reaguje: Špinavé vyhlásenia Kyjeva! Na ruskom útoku sa nezúčastňujeme!
Obvinenie Kyjeva nie je pravdivé! Vyhlásil to prezident Lukašenko v reakcii na obvinenia, že bieloruskí vojaci napadli Ukrajinu, píše portál RT. Výnimočná špina Bieloruský prezident Alexander Lukašenko poprel tvrdenia, že jeho národ sa... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickym udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.