Plynovodom Jamal prúdi plyn opačne už dva mesiace
20 | 02 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Plynovod Jamal, ktorý tradične prepravuje zemný plyn z Ruska cez Poľsko do západnej Európy, naďalej funguje v reverznom režime. Plyn tak prúdi opačným smerom už dva mesiace. Ukázali to najnovšie údaje nemeckého prevádzkovateľa siete plynovodov Gascade, podľa ktorých sa objem prepravovaného plynu v porovnaní s piatkom (18. 2.) mierne zvýšil. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spoločnosť Gascade uviedla, že podľa údajov z meracej stanice Mallnow na poľsko-nemeckej hranici prúdil plyn v nedeľu z Nemecka do Poľska v hodinovom objeme zhruba 1,5 milióna kilowatthodín. To je rovnaký objem ako v sobotu (19. 2.) a mierne vyšší než v piatok, keď objem prepravovaného plynu dosiahol 1,2 milióna kWh/h. Očakáva sa, že v súčasnom objeme (1,5 milióna kWh/h) by mal tok plynu zo západu na východ pokračovať do pondelkového (21. 2.) rána.

Gazprom: EÚ si za plynovú krízu môže sama (VIDEO)
Zásoby v európskych zásobníkoch plynu sa nebezpečne zmenšujú. Západ Rusku vyčíta, že z politických dôvodov prerušilo dodávky do EÚ, najmä v zásobovacích koridoroch cez Ukrajinu a Poľsko, píše de.euronews.com. Rusko sa bráni obvineniam z... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Jamal tak funguje v reverznom móde už takmer deväť týždňov. Tok plynu v Jamale sa obrátil 21. decembra, čo vtedy viedlo k zvýšeniu cien suroviny v Európe na rekordnú úroveň. Začiatkom februára (2. 2.) sa situácia zmenila, keď sa preprava plynu v Jamale vrátila k pôvodnému režimu, teda z východu na západ. To však trvalo iba krátko, zhruba po hodine sa tok plynu zastavil. Ešte v ten deň sa Jamal opäť vrátil do reverzného módu a v ňom pokračuje doteraz.

Navyše, neočakáva sa, že by sa situácia mala v nasledujúcom období dostať do normálu, keďže ruský plynárenský koncern Gazprom, ktorý má možnosť zarezervovať si kapacitu na vývoz suroviny cez Jamal v denných aukciách, si na február a marec nerezervoval žiadnu vývoznú kapacitu. Zároveň si nerezervoval exportnú kapacitu cez Jamal predbežne ani na 2. a 3. kvartál.

Únia nás s nedostatkom plynu podvádza a ohrozuje našu bezpečnosť
Ide o veľmi nebezpečnú hru. Únia neobjednáva ponúkaný plyn od ruského Gazpromu, lebo je lacnejší ako diktujú momentálne trhové spotové ceny. Navyše, plyn z Európskych zásobníkov Brusel v podstate zdarma tlačí spätným chodom na Ukrajinu. Ich... Čítať ďalej
26 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected].

Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.