Únia nás s nedostatkom plynu podvádza a ohrozuje našu bezpečnosť
26 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

Ide o veľmi nebezpečnú hru. Únia neobjednáva ponúkaný plyn od ruského Gazpromu, lebo je lacnejší ako diktujú momentálne trhové spotové ceny. Navyše, plyn z Európskych zásobníkov Brusel v podstate zdarma tlačí spätným chodom na Ukrajinu. Ich kapacitu táto "diverzia" vyčerpala už na 47 percent. Európskym odberateľom a samozrejme, "sponzorom" Ukrajiny, bez toho, aby to tušili, takto otvára oči agentúra TASS.

Mainstream ako vždy šalie "Jamal je už päť dní v reverznom móde"! Propaganda povie A, ale veľmi poctivo zamlčí "B". Poďme si to vysvetliť.

Podvod je v podstate jednoduchý

Jamal Gazprom uzavrel, lebo nemá z Európskej strany objednávky na dodávky plynu dokonca ani za osemnásobne nižšiu cenu, aká dnes panuje na európskych trhoch. To je prvý podraz voči občanom Európskej únie. Jamal je plynovod, ktorým Gazprom cez Poľsko zásobuje Nemecko. Naopak, Nemecko zo zásobníkov, ktoré už vyprázdnilo na 47 percent kapacity, tlačí spätným chodom cez Jamal lacný plyn už dodaný Európe (pravdepodobne zadarmo) na Ukrajinu. Tým výrazne ohrozuje energetickú bezpečnosť Európskej sústavy rozvodov s plynom, lebo zima sa začala iba pred týždňom. Takto dodaný plyn na Ukrajinu platíme všetci okrem Kyjeva v takmer sto percentných nárastoch spotových cien na európskom trhu.

Falošné obvinenia

"Obvinenia Ruska a Gazpromu z nedostatočných dodávok zemného plynu sú neprijateľné a neopodstatnené, európske krajiny si vytvárajú problémy samé. Uviedol to oficiálny zástupca "Gazpromu" Sergej Kupriyanov vo vysielaní televízneho kanála " Rusko-1 "." Informuje agentúra TASS.

Ide o hnusnú lož

"Všetky obvinenia Ruska a Gazpromu, že dodávame na európsky trh málo plynu, sú absolútne neopodstatnené, neprijateľné a nepravdivé. Alebo, jednoduchšie povedané, klamstvá a lži," povedal Kupriyanov."

Podľa Kuprijanova je Gazprom pripravený dodať dodatočné objemy plynu na základe existujúcich dlhodobých zmlúv. Ceny plynu za tieto dodávky sú výrazne nižšie ako spotové ceny, poznamenal. " Všetky problémy v západnej Európe si vytvárajú jej krajiny samy pre seba a netreba z toho obviňovať Gazprom. Je lepšie sa pozrieť do zrkadla," dodal oficiálny zástupca holdingu.

Názor si urobte sami

TASS dodáva aj príklad. na základe súčasného scenára cena plynu v holandskom uzle TTF na jeseň roku 2021 prvýkrát v histórii prekročila hranicu 1 000 dolárov za tisíc metrov kubických. A v decembri - až 2 000 dolárov za tisíc metrov kubických metrov. Cena je tak vysoká kvôli špekulatívnemu faktoru a neodráža skutočnú cenu fyzických dodávok do Európy. Priemerná vývozná cena plynu podľa zmlúv s Gazpromom v roku 2021 je 280 dolárov za tisíc metrov kubických. Lenže, na tom by v Európe ekonomickí a ideologickí špekulanti nezarobili. Teda, v prípade, ak by sa rozhodli objednať plyn od Gazpromu, nezarobili by na nikom z nás.

Plynu je dosť. Aj lacného. Stačí ho iba objednať za 8 krát nižšiu cenu. A zajtra prúdi do Európy. Ale povedzte to kšeftárom s ideológiami.

Niekto tu klame, ale prečo? Francúzi hovoria o konci pandémie
"Pozitívne správy na konci roka prichádzajú zo sveta, kde nemajú Kolíkovú, čo chce dať 10 ročný trest za vedecké informácie." Píše Tomáš Taraba na sociálnej sieti. Dodajme, že vo Francúzsku, v krajine, na ktorú sa odvoláva, nemajú ani Matoviča,... Čítať ďalej
26 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.