Podstatná je CENA, nie „národnosť“
20 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ľudom je v podstate jedno, odkiaľ hydina pochádza, podstatná je pre nich cena. Magnetom sú zľavy a akcie obchodných reťazcov. Domácich producentov vytláča výdatne dotovaná zahraničná konkurencia, najmä česká a poľská, konštatuje denník Pravda.

Aktuálne skóre v zastúpení našich kurčiat na domácej spotrebe strmo padá k 40 percentám. Na jedálnom lístku sa znižuje aj podiel slovenských vajec.

V kurze sú zľavy

Obchodníci si môžu vyberať nielen z domácej ponuky kurčiat a slepačích vajec, ale aj z Českej republiky, Poľska, ale už aj z Ukrajiny. Objavujú sa dodávky z Rumunska, Holandska, do gastro prevádzok prichádza aj lacné brazílske mäso.

Bojuje sa o cenu. A keďže aj spotrebiteľ má čoraz hlbšie do vrecka, ide po tom, čo je lacnejšie, presnejšie po kurčatách, kuracích rezňoch a stehnách či vajciach, ktoré sa ponúkajú v zľave.

Do predajní prichádzajú ľudia už väčšinou rozhodnutí. V televíznych reklamných spotoch a na stránkach obľúbených novín im najväčšie reťazce začiatkom týždňa oznámia, že si môžu kúpiť kurčatá či vajíčka lacnejšie aj o 30–40 percent lacnejšie. Zľavy, ktoré konkurencia spoza hraníc zvláda, lámu domácim výrobcom chrbtovú kosť.

Sľuby zostávajú len na papieri... a Heger sa iba prizerá
Koalícia rúca vlastný pilier spravodlivosti a antikorupcie. Ako konštatuje v podcaste denníka Pravda Michal Horský, Smer a Hlas by mali ukázať, ako chcú bojovať s hrozbami chudoby, automatizácie, klimatickej či demografickej krízy. Slovensko... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ak nezasiahne štát...

Podľa Ladislava Birčáka z Novogalu vo Dvoroch nad Žitavou krajina, ktorá dotuje viac, má vlastne lacnejšie potraviny, ale aj stabilnejšie hydinárske odvetvie. To slovenské, ak nezasiahne štát, sa môže onedlho rozpadnúť.

Riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár zdôraznil, že na to, aby naši výrobcovia vyrovnali krok s českými konkurentmi, by potrebovali dostať z národných zdrojov 17,5 milióna eur.

Hydinári sa chcú stretnúť s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom, aby mu nielen vysvetlili povážlivosť situácie, ale hlavne aby štát venoval odvetviu väčšiu finančnú podporu.

Zľavy nie sú večné

Kuracie mäso a vajíčka najmä vďaka akciám robia nákupy potravín ešte ako tak prijateľnými. Lacné zahraničné dodávky kuraciny, ktoré nákupy v zľave umožňujú, tu však nebudú večne. Na konci tohto roka bude podľa Ladislava Birčáka hydina podstatne drahšia, lebo stúpajú náklady.

Našich kurčiat bude tohto roku na trhu menej, ako bolo vlani. Niečo v organizácii výroby, spracovania a obchodu s hydinou a vajíčkami nie je v poriadku. Dlhé pandemické obdobie roky neriešené problémy v hydinárstve vyostrilo už na neznesiteľnú mieru. Teraz sa ukáže, či je Hegerova vláda s financmajstrom Matovičom schopná aspoň v akej takej miere udržať domácu výrobu potravín nad vodou, dodáva Pravda.

(Medzititulky red. HD.)

Rado Baťo: Hanba na sto rokov
O hanbe na sto rokov, píše Rado Baťo, bývalý poradca exprezidenta Andreja Kisku. Priznáva, že svoločou vo vláde úprimne pohŕda, ale ako tradičný hejter jej na sociálnej sieti aj tak venoval pár riadkov, ktoré súvisia s hlasovaním o reforme súdnej... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.