Paul Robinson: Putin znásobuje krížovú výpravu! Proti komu? Ukrajina to nie je
19 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Putin Západ varoval, no Západ nepočúval! Či sa nám to páči alebo nie, ruský prezident zdvojnásobuje svoju krížovú výpravu proti americkej hegemónii. Upozorňuje na to vo svojom komentári pre portál RT Paul Robinson, odborník na ruskú a sovietsku históriu a profesor z Univerzity v Ottawe. 

Pred pätnástimi rokmi v Mníchove Vladimír Putin otriasol Západom. Ostro totiž zaútočil na jeho snahu ohnúť svet podľa jeho vôle. Západ sa rozhodol nepočúvať. Keď sa nad Európou sťahujú oblaky vojny, treba sa pýtať, či to bolo múdre.

Keď americkí predstavitelia anonymne informujú novinárov, že Rusko v priebehu niekoľkých dní napadne Ukrajinu, človek sa čuduje, ako k tomu došlo. Optimizmus, ktorý zavládol po páde Berlínskeho múru a Sovietskeho zväzu asi pred 30 rokmi, vystriedali veľmi reálne obavy z vojny v Európe. 

Niečo sa pokazilo. Čo presne?

Zhruba v polovici medzi koncom studenej vojny a dneškom predniesol ruský prezident Vladimír Putin prejav, ktorý poskytuje vysvetlenie, a na ktorý sa historici môžu pozerať ako na niečo ako prelomový bod. 

Tento prejav, prednesený na Mníchovskej konferencii o bezpečnostnej politike 10. februára 2007, teda pred 15 rokmi, mnohí interpretovali ako vyhlásenie vojny Západu. 

Putin oslobodil Kyjev bez jediného výstrelu
"Putin oslobodil Kyjev bez jediného výstrelu od všetkých cudzích ambasád, špiónov, tajných služieb a takzvaných diplomatov, ako aj od oligarchov a iných kupcov s Ukrajinou." Píše výstižne americký publicista Erik Best. "Uff, ruskú inváziu Biden... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Toto bola nesprávna interpretácia. Putin sa Západu ničím nevyhrážal. Namiesto toho ho jednoducho varoval – ak bude pokračovať po tej istej ceste, zaseje semienko vlastnej skazy. Čas mu možno dal za pravdu.

Putinove konkrétne sťažnosti
Putin vo svojom prejave uviedol niekoľko konkrétnych sťažností. Po prvé, namietal proti myšlienke unipolárneho poriadku, v ktorom jedna krajina, USA, dominuje všetkým ostatným. Tento model je podľa neho v dnešnom svete nielen neprijateľný, ale aj nemožný. Na jednej strane sa moc presúvala; na druhej strane unipolárny model neposkytoval „žiadne morálne základy modernej civilizácii“.
 
Po druhé, Putin sa sťažoval na „takmer neobmedzené hyperpoužitie sily – vojenskej sily – v medzinárodných vzťahoch“. Hoci nespomenul žiadne konkrétne príklady, je pravdepodobné, že anglo-americká invázia do Iraku bola na jeho zozname vysoko.
 
Útok na slobodu? EÚ čelí obvineniu zo zneužitia právomocí (VIDEO)
Poľsko a Maďarsko tvrdia, že EÚ zachádza priďaleko, píše de.euronews.com. Trpká rana Rozhodnutie Európskeho súdneho dvora podmieniť vyplácanie finančných prostriedkov EÚ dodržiavaním zásad právneho štátu je pre maďarskú vládu Viktora Orbána... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová
 
A po tretie, ruský prezident hovoril o „čoraz väčšom pohŕdaní základnými princípmi medzinárodného práva. ... Jeden štát a, samozrejme, v prvom rade Spojené štáty americké, prekročili svoje národné hranice vo všetkých smeroch.“ Výsledkom bolo, že „nikto sa necíti bezpečne... pretože nikto nemôže mať pocit, že medzinárodné právo je ako kamenný múr, ktorý ho ochráni“.
Základ ruskej zahraničnej politiky
Tieto sťažnosti odvtedy tvoria základ ruského zahraničnopolitického diskurzu, pričom podobné vyhlásenia sa znovu a znovu objavujú v prejavoch a oficiálnych dokumentoch. Každý, kto dával pozor v Mníchove pred 15 rokmi, by nemal byť prekvapený následným ruským správaním. Putin totiž veľmi jasne stanovil svoje ciele.
 
Tie zahŕňali koniec unipolárneho systému a návrat ku globálnemu poriadku, v ktorého strede by neležala jediná krajina, ale skôr Organizácia Spojených národov. 
 
https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/17/nobelovska-fraska
 
V Mníchove Putin požadoval aj prehodnotenie „architektúry globálnej bezpečnosti“. Znamenalo by to systém, ktorý poskytuje „rozumnú rovnováhu medzi záujmami všetkých účastníkov medzinárodného dialógu“, použitie sily „by malo byť skutočne výnimočným opatrením“ a „jediným mechanizmom, ktorý môže rozhodovať o použití vojenskej sily ako poslednej možnosti je Charta Organizácie Spojených národov.
Putin postoje nezmenil

Niekedy sa hovorí, že Putin je ideologicky flexibilný pragmatik, ochotný zmeniť svoju verejnú pozíciu v súlade s tým, čo vyhovuje jeho praktickým cieľom v danom okamihu. V skutočnosti, pokiaľ ide o medzinárodné záležitosti, bol v priebehu času mimoriadne konzistentný. 

Základné obrysy uvedené v mníchovskom prejave sa nezmenili a možno ich vidieť napríklad v nedávnom spoločnom vyhlásení Putina s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. To zahŕňa výzvu „chrániť medzinárodnú architektúru riadenú Organizáciou Spojených národov a svetový poriadok založený na medzinárodnom práve a snažiť sa o skutočnú multipolaritu. Pričom ústrednú a koordinačnú úlohu zohrávajú OSN a jej Bezpečnostná rada.

Západu úplne uniká pointa

Požiadavka v Mníchove na novú „globálnu bezpečnostnú architektúru“ je tiež primárnym prvkom nedávnej ruskej diplomatickej ofenzívy. Moskva trvá na tom, že Ukrajina nie je jej primárnym záujmom. Skôr si želá úplné prepracovanie spôsobu, akým sa riadi medzinárodná bezpečnosť. 

Prezident Miloš Zeman napísal "ukrajinistom" emotívny list
Elegantná odpoveď prezidenta Miloša Zemana na otvorený list ukrajinistov. Elegantná a najmä osviežujúca pamäť mladším ročníkom, ktoré "pozabudi" na súvislosti. Prezident Českej republiky Miloš Zeman sa obrátil na "ukrajinistov". Jeho list... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Ruskí komentátori boli do istej miery odmietaví voči tvrdeniam Západu, že krajina je pripravená napadnúť Ukrajinu, pričom argumentujú, že Západu úplne uniká pointa.

Vo svetle toho všetkého stojí za zmienku, čo by vlastne znamenala ruská invázia na Ukrajinu

Posledných 15 rokov, od mníchovského prejavu, ruskí predstavitelia argumentovali proti jednostrannému použitiu sily a požadovali bezpečnostný systém zameraný na OSN založený na medzinárodnom práve. 

Ak by sme sa jedného dňa zobudili a zistili, že ruské tanky sa valia na Kyjev bez akéhokoľvek ospravedlnenia, znamenalo by to úplné opustenie 15-ročnej argumentácie, ako aj negáciu celého právneho/morálneho postavenia, ktoré si vybudovali. Ruská federácia v tomto období posilnila pozíciu práve tento mesiac vo vyhlásení Putin/Xi.

Bolo by to sebazničujúce

Bolo by to tiež veľmi zvláštne. Ťažko totiž dosiahnete cieľ multipolárneho sveta založeného na princípoch nadradenosti OSN a medzinárodnom práve masívnym porušovaním tých istých princípov. Bolo by to mimoriadne sebazničujúce. 

Nákupná horúčka: Ľudia v Kyjeve vo veľkom nakupujú zbrane (VIDEO)
Obchody so zbraňami v Kyjeve praskajú vo švíkoch. Tešia sa z vysokého obratu, píše de.euronews.com. Ľudia kupujú, kupujú, kupujú Outdoorové oblečenie, ale aj bundy s bojovými nápismi a militárie – to všetko dopĺňa sortiment obchodov so zbraňami... Čítať ďalej
18 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Istá skepsa ohľadom údajne „hroziacej“ ruskej invázie na Ukrajinu je teda namieste. Nie je to nemožné, no treba sa čudovať, prečo Putin po toľkých rokoch dôslednosti zrazu tak drastickým spôsobom zmenil svoj postoj.

Čo sa týka Západu, pri pohľade späť na jeho sebazničujúce chyby v posledných rokoch možno Putina považovať za proroka. Ale ak áno, je to prorok v maske trójskej princeznej Cassandry, ktorej bolo predurčené mať vždy pravdu, no nikdy neverila. 

Západ nevzal na vedomie Putinovo varovanie

Namiesto toho, aby vzali na vedomie Putinovo varovanie, západní lídri postupovali ďalej, zvrhli plukovníka Kaddáfího v Líbyi, pomáhali rebelom v Sýrii, pokúšali sa (a nedarilo sa im) zmeniť režim vo Venezuele, bojovali a prehrávali proti Talibanu, sankcionovali Irán, podporovali revolúciu na Ukrajine a tak ďalej. 

Nedopadlo to dobre. No nemôžeme povedať, že sme neboli varovaní!

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/17/vcera-o-mieri-dnes-zas-o-vojne

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected].

Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.