Špehovali ruské lode
16 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Fregaty NATO sa pokúšali robiť prieskum lodí ruského námorníctva počas manévrov v Stredozemnom mori, informovala ria.ru.

Fregety Severoatlantickej aliancie sa snažili „elektronicky preskúmať“ ruské lode počas plánovaných cvičenia zoskupenia ruského námorníctva vo východnej časti Stredozemného mora.

Zachytili radarové signály

Posádky ruských raketových krížnikov zachytili radarové signály lodí Severoatlantickej aliancie. Tie sa snažili určiť parametre pohybu ruských plavidiel, pričom ich sprevádzali.

Na námorných cvičeniach v Stredozemnom mori sa zúčastňuje 15 vojnových lodí Tichomorskej, Severnej a Čiernomorskej flotily vrátane raketových krížnikov Varjag a Maršal Ustinov, fregát Admirál Kasatonov a Admirál Grigorovič, veľkých protiponorkových lodí Admirál Tribut a Viceadmirál Kulakov a ďalších plavidiel.

Do manévrov sa zapojilo aj viac ako 30 lietadiel ruského letectva. Jednou z úloh je výcvik a bojové cvičenia ruských lodí a lietadiel  „na porazenie skupín lodí konvenčného nepriateľa".

Ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý pricestoval do Sýrie, cvičenie kontroloval.

Nastal čas, kedy treba utekať
Podľa ruských politológov a novinárov Spojené štáty evakuáciou svojich vojenských inštruktorov z Ukrajiny utekajú pred vojnou, ktorú sami vyhlásili, píše riafan.ru. Evakuácia inštruktorov Americký minister obrany Lloyd Austin nariadil stiahnutie... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Plavidlá NATO v Stredozemnom mori

V Stredozemnom mori sú teraz prítomné skupiny lietadlových lodí NATO: USS Harry Truman, francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle a talianska lietadlová loď Cont y Cavour, ktoré sprevádzajú útočné lode a podporné plavidlá.

Zachytili americkú ponorku

Ruské ministerstvo obrany predtým informovalo o objavení americkej ponorky typu Virginia v ruských vodách neďaleko Kurilského ostrova Urup. Jeho posádka dostala v ruštine a angličtine pokyn, aby sa vynorila, ale ignorovala ho. Fregata Maršal Šapošnikov potom použila „vhodné prostriedky" a ponorka „opustila ruské teritoriálne vody najvyššou možnou rýchlosťou".

Rusi majú niečo, pred čím americká ponorka radšej utiekla (VIDEO)
Po tom, čo americká jadrová ponorka vnikla do ruských výsostných vôd pri Kurilských ostrovoch a jej posádka odmietla poslúchnuť rozkaz okamžite sa vynoriť, ruská fregata použila proti nej špeciálne zbrane. Jadrovú ponorku triedy Virginia tak... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Hrubé porušenie medzinárodného práva

Vojenskému atašé USA v Moskve bola doručená protestná nóta. Ruské ministerstvo obrany zdôraznilo, že konanie americkej strany považuje za hrubé porušenie medzinárodného práva a pripomenulo, že Rusko si „vyhradzuje právo prijať všetky možné opatrenia vo svojom teritoriálnom mori na zaistenie bezpečnosti" štátu, uzatvára ria.ru.

(Medzititulky red. HD.)

Zelenskyj prudko mení názor
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi prisľúbil, že poskytne návrh na osobitný štatút Donbasu, informuje lenta.ru. Osobitný štatút pre Donbas Nemecký kancelár Olaf Scholz informoval, že diskutoval s... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.