Rusi majú niečo, pred čím americká ponorka radšej utiekla (VIDEO)
14 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Po tom, čo americká jadrová ponorka vnikla do ruských výsostných vôd pri Kurilských ostrovoch a jej posádka odmietla poslúchnuť rozkaz okamžite sa vynoriť, ruská fregata použila proti nej špeciálne zbrane. Jadrovú ponorku triedy Virginia tak prinútila k úteku, informuje avia.pro, téme sa venoval aj rbc.ru.

Špeciálny zbraňový systém

Rusko použilo proti americkej jadrovej ponorke určité zbrane, ich povaha ale nebola špecifikovaná. Podľa niektorých špekulácií ruská fregata použila systémový komplex, ktorý ruská armáda úspešne otestovala len pred niekoľkými mesiacmi.

Fregata Maršal Šapošnikov použila tieto bližšie nešpecifikované „zodpovedajúce prostriedky“ na to, aby prinútila plavidlo oblasť opustiť. „Americká ponorka opustila ruské výsostné vody tou najvyššou rýchlosťou," dodalo ruské ministerstvo.

Americkú ponorku typu Virginia odhalilo vojenské lietadlo IL-38 a jedna z ponoriek Tichomorskej flotily počas cvičení na vyhľadávanie a ničenie ponoriek simulovaného nepriateľa v oblastiach ich možného rozmiestnenia.

Ponorku amerického námorníctva objavili v blízkosti ostrova Urup. Jej súradnice dostala ruská fregata Maršal Šapošnikov, ktorá ponorke poslala varovanie o narušení ruských výsostných vôd s požiadavkou, aby sa „okamžite vynorila". Keďže posádka na správu nereagovala, fregata použila špeciálne prostriedky podľa usmerňujúcich dokumentov o narušení štátnej hranice.

Protestná nóta

Vo vyhlásení ruského ministerstva obrany zverejnenom po incidente sa uvádza, že provokatívne akcie americkej ponorky predstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť Ruska. Nóta bola odovzdaná vojenskému atašé USA v Moskve.

Zahmlievanie Pentagónu

Pentagón uviedol, že dostal správy o situácii s americkou ponorkou pri Kurilských ostrovoch, ale nemohol potvrdiť podrobnosti. Hovorca amerických ozbrojených síl kapitán Kyle Raines uviedol, že Spojené štáty neuskutočnili žiadne operácie v ruských teritoriálnych vodách. Raines sa odmietol vyjadriť k presnému umiestneniu ponoriek námorníctva krajiny, dodáva rbc.ru.

Incident sa odohral niekoľko hodín pred telefonátom amerického prezidenta Joe Bidena s jeho ruským náprotivkom Vladimírom Putinom ohľadom krízy okolo Ukrajiny.

Šojgu informoval Putina

Ruský minister obrany Sergej Šojgu informoval prezidenta Vladimíra Putina o vyhnaní americkej ponorky z ruských vôd pri ostrove Urup, píše ria.ru. Takáto aktivita Američanov na východe je úplne nepochopiteľná a nerozumná, poznamenal minister.

(Medzititulok red. HD.)

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/12/nacapali-ich-a-prehnali-video 

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.