Hovorca Kremľa vysvetľuje: Prečo Európa nakupuje plyn za vysoké ceny?
14 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Podľa hovoru ruského prezidenta Dmitrija Peskova európske krajiny nakupujú plyn za nadhodnotené ceny, pretože odmietli podpísať dlhodobé zmluvy s Ruskom, informuje ria.ru.

Európania sa vzdialili

Ruský prezident podľa Dmitrija Peskova v súvislosti so spoluprácou v oblasti energetiky povedal, že by mala byť čo najtransparentnejšia, výlučne trhová a založené na dlhodobých zmluvách. Od tohto sa Európania vzdialili a teraz nakupujú plyn za zhruba nie na 300, ale na 1300 dolárov. Relevantné? Viac ako dosť, dodal Peskov.

Zimná hospodárska prognóza Európskej komisie ukazuje, že ceny plynu na európskom trhu zostanú tento rok vyššie ako na jeseň a klesať začnú až na jar 2023.

Orbánova mierová misia do Kremľa: Maďarsko kupuje plyn päťkrát lacnejšie (VIDEO)
Maďarský premiér Viktor Orbán po takmer päťhodinových rozhovoroch s Vladimírom Putinom uviedol, že jeho návšteva Moskvy mala mierotvorný účel. Ruský prezident opätovne obvinil Západ v súvislosti s obavami Kremľa o vlastnú bezpečnosť, píše... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ceny zostávajú vysoké

Ceny plynu začali výrazne stúpať vlani v lete. Koncom augusta sa zvýšili z 250 - 300 na 600 dolárov za tisíc metrov kubických. V októbri prvýkrát prekročili 1 000 dolárov a 21. decembra dosiahli historické maximum 2 190 dolárov. Nasledoval pokles, ale ceny zostávajú stabilne vysoké, čo sa nestalo za celú históriu plynových uzlov v Európe.

Odborníci to pripisujú viacerým faktorom: nízkej obsadenosti európskych podzemných zásobníkov, obmedzeniam dodávok od hlavných dodávateľov a vysokému dopytu po skvapalnenom zemnom plyne v Ázii.

Ak Rusko uzavrie plynový kohútik Európe - čo potom?
Stupňujúce sa napätie medzi Západom a Ruskom v súvislosti s Ukrajinou zvýšilo obavy o dodávky ruského plynu do Európy a podnietilo Európsku komisiu a Spojené štáty, aby preskúmali alternatívne možnosti dodávok, píše de.euronews.com. Náhradné... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Je to nezmysel

Európske orgány opakovane obvinili Rusko z vyvolania energetickej krízy. Vladimír Putin označil tieto obvinenia za nezmysel. Pripomenul, že navrhol Bruselu zachovať dlhodobé zmluvy na dodávky surovín, ale Európska komisia trvala na trhových cenách, čo nakoniec viedlo ku kríze, dodáva ria.ru.

(Medzititulky red. HD.)

„Mĺkvy“ Nord Stream 2: Čaká ho osud len kopy šrotu? (Sebastian Zimmermann)
Komentár Sebastiana Zimmermanna (Euronews) V súvislosti s ukrajinskou krízou rastie tlak na Nemecko, aby zastavilo projekt Nord Stream 2. Neuvedenie plynovodu do prevádzky je jednou z hospodárskych sankcií, ktoré by mohli byť uvalené v prípade... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.