Bratislava komunálne
13 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Téma volebného systému sa s istou pravidelnosťou vynára, aby sa zas opäť ponorila bez zásadnejších reforiem. A hladina ostala ustálená, konštatuje komunálny poslanec Damas Gruska v článku denníka Pravda.

Potrebu zmeny komunálny poslanec chápe, v prípade volieb do parlamentu máme pomerný systém, s hranicou pre vstup do parlamentu a jedným volebným obvodom. Myslí si ale, že to nie je šťastná kombinácia. Hranica má zabezpečiť, aby sme nemali priveľa strán, aby sa politické sily príliš netrieštili, no prax je nakoniec aj tak iná. Skôr či neskôr máme strany, ktoré majú v parlamente jedného poslanca. A, naopak, oná hranica vedie voliča k tomu, aby viac špekuloval, či jeho hlas neprepadne, než skutočne vyjadril svoje preferencie. Jeden volebný obvod nahráva stranám s výrazným lídrom, no Gruska si nie je istý, či práve toto potrebujeme. Pomerný systém, bez prémie pre víťaza, často vedie k nestabilným vládam či k vládam neschopným radikálnejších reforiem.

Odkrojí sa primátorom (z moci)? (Igor Daniš)
Názor Igora Daniša (Pravda) Zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) protestovali pred Úradom vlády. Prekáža im, že vláda s nimi pri príprave zákonov takmer nekomunikuje. Zvlášť pri novom stavebnom zákone, ktorý má okliešťovať právomoci... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Víťazstvo absolútne neprijateľného kandidáta

Ako ďalej poznamenáva Damas Gruska, o nič lepšie to však nie je s volebným systémom pre komunálne voľby. Jednokolová priama voľba ľahko môže viesť k tomu, že zvíťazí kandidát absolútne neprijateľný pre väčšinu elektorátu. I jednokolovo by sa to dalo riešiť, napríklad ak by mal každý volič viac „hlasov“, prípadne i negatívnych, ktoré by mohol rozdeľovať medzi jednotlivých kandidátov. Podľa komunálneho poslanca sa to týka hlavne starostov, primátorov a županov. No voľba poslancov nie je o nič menej problematická, hlavne v prípade veľkých miest, kde „nepozná každý každého“. Je síce priama, ale príliš často rozhoduje ani nie tak „meno“ kandidáta, t. j. to, čo sám predstavuje, čím je známy v komunálnej problematike, ale skôr stranícka afiliácia za menom, v Bratislave zvlášť.

Štát trestá mestá a obce
Na neadekvátnu komunikáciu štátnej exekutívy a chýbajúce odpovede na požiadavky miest a obcí upozornilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) stredajším protestom pred Úradom vlády SR na Námestí slobody v Bratislave. Podľa TASR, samosprávy... Čítať ďalej
06 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ani s volebnými obvodmi to nie je jednoduché

Obvody sú viacmandátové, ale kandidát v danom obvode nemusí ani bývať, nehľadiac na to, že u nás je pomerne benevolentný prístup, ak sa miesto skutočného a oficiálneho trvalého pobytu nezhodujú, čo má zlý dosah i na financovanie obcí, upozorňuje Damas Gruska. Aspoň že volebné obvody sú stabilné a nemáme zvyk z USA, kde si ich prekresľovaním ešte pred voľbami politici „zvolia najprv voličov“. Stranícka politika sa však prejavuje aj tu. Jednak vstup do volebnej súťaže je ľahší pre kandidáta s podporou politickej strany. Nezávislý kandidát musí zbierať „podpisy“ staromódnou formou. Doba dávno dozrela, myslí si komunálny poslanec, aby na to stačila už overená forma internetovej petície, tým skôr, že práve sem sa viac prenáša diskusia o komunálnych témach. Otázne je, či je vôbec nutné, aby toto absolvoval kandidát každé štyri roky a možnosť kandidovať by mu automaticky nemala vyplynúť z predchádzajúceho mandátu.

ZMOS spúšťa petíciu za vyhlásenie referenda pre viac volebných obvodov
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spúšťa petičnú akciu za vyhlásenie referenda pre viac volebných obvodov pre parlamentné voľby. Vo štvrtok to oznámilo vedenie združenia s tým, že zámerom je, aby si občania mohli do Národnej rady (NR) SR... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Voľby nie sú losovanie

S tým všetkým súvisí samotné demokratické jadro volieb. Postoje jednotlivých kandidátov ku kľúčovým miestnym komunálnym témam sa môžu veľmi líšiť od postojov „partie“, ktorú má kandidát za menom. Voľby nie sú losovanie, zdôrazňuje Damas Gruska, a volič by nimi mal kvalifikovane vyjadriť svoju vôľu na základe poznania.

Bratislavské predvolebno-komunálne dianie

Ako ďalej vykresľuje komunálny politik, súčasné bratislavské komunálno-predvolebné dianie reaguje svojím spôsobom na všetky spomenuté problémy. Na rozdiel od všeobecného ústupu od straníckych k nezávislým kandidátom tu vzniká komunálna strana. Samo o sebe to nemusí byť zlá myšlienka, myslí si Damas Gruska, ak by vznikla hodnotovo homogénna skupina poslancov so silnou víziou mesta, schopných presadiť prípadne aj nepopulárne, ale pre mesto životne potrebné opatrenia. A nútiť do nich primátora i celý magistrát. Toto sa zatiaľ nedarilo.

Radačovský: Ukončime rozhodovanie o Slovensku z bratislavských kaviarní!
Nadišiel čas zmeniť zastaralý politický systém na Slovensku! Upozorňuje na to v statuse na sociálnej sieti bývalý sudca a europoslanec Miroslav Radačovský. Vláda totiž patrí ľudu a nie politikom. Podporujeme ZMOS-om spustenú petíciu "Je načase... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Hodnotovo heterogénne koalície

No vznikom strany sa tu „stranícka politika“ nekončí, dodáva komunálny poslanec. Už pred pár mesiacmi bola ohlásená spolupráca, či priam volebná koalícia, novej komunálnej strany s názorovo blízkou PS a dosť vzdialenou SaS. Tvorba hodnotovo heterogénnych koalícií má opodstatnenie, keď je cieľom poraziť nejakého výrazného súpera. Tu to má skôr zmysel „v nekonkurovaní si“, čo pre demokraciu nie je dobrá správa, politická súťaž je dobrá vec. Vytvorenie, vzhľadom na politické preferencie Bratislavčanov, komunálneho hegemóna nemusí dopadnúť pre mesto dobre. Už sme s takým niečím mali zlú skúsenosť, pripomína Damas Gruska v článku v denníku Pravda.

(Medzititulky red. HD.)

Michal Kaliňák: Niektorí politici sa zmeny obávajú ako čert kríža
„V parlamente máme 70 poslancov s menej ako 5000 preferenčnými krúžkami. Z nich je 49, čo získali menej ako 3000 krúžkov. A 13 poslancov dostalo menej ako 1500 krúžkov,“ zdôrazňuje Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS. 70 poslancov NR... Čítať ďalej
13 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.