Štát trestá mestá a obce
06 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová

Na neadekvátnu komunikáciu štátnej exekutívy a chýbajúce odpovede na požiadavky miest a obcí upozornilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) stredajším protestom pred Úradom vlády SR na Námestí slobody v Bratislave.

Podľa TASR, samosprávy zároveň požadovali stiahnuť, respektíve zrušiť legislatívu, ktorá podľa nich ohrozuje fungovanie samospráv a zhoršuje život ich obyvateľov. S odstupom času, Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS, na sociálnej sieti povedal viac.

Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS zverejnil na sociálnej sieti niekoľko poznámok k stredajšiemu protesu samospráv pred Úradom vlády v Bratislave. Poukázal na to, komu pomôže rozbitá samospráva v rozhádanej spoločnosti. V siedmych bodoch doplnil o čom bol stredajši protest.

"Stredajší protest zástupcov 61 regionálnych združeni bol o tom, čo nie je dobré. O tom, že sa porušujú legislatívne pravidlá a nič sa nedeje. Bol o tom, že na komunál zase idú povinnosti bez peňazí. Bol o tom, že to, čo sme kritizovali v minulosti sa stalo štandardom aj teraz," píše Michal Kaliňák.

ZMOS protestuje v Bratislave proti nezáujmu vlády
Na neadekvátnu komunikáciu štátnej exekutívy a chýbajúce odpovede na požiadavky miest a obcí upozorňuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) stredajším protestom pred Úradom vlády SR na Námestí slobody v Bratislave. Samosprávy zároveň požadujú... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Princípy buď sú, alebo niesú

Protest bol podľa neho aj o poslancoch parlamanentu z radov miest a obcí, ktorí musia vedieť, že asistujú rozhodnutiam, ktoré ublížia ich, aj všetkým ostatným samosprávam. Bol o tom, že keď samosprávy pôjdu striktne dodržiavať zákon, štát v mnohých oblastiach kľakne. Štát dlhodobo funguje vďaka tomu, že komunál porušuje aj zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy.

Kaliňák uvádza, že bol aj o tom, že komunál nemožno deliť na mesta a obce, lebo princípy samosprávnosti, originálnej pôsobnosti a nezávislosti nepatria jedným, alebo druhým, ale všetkým. "Buď sú, alebo niesú," dodáva.

Nicolsonovej chýba nádej
Rozpoltenosť slovenskej spoločnosti cíti aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Sype si pre to aj ona popol na hlavu? Ako nikdy predtým "Môžu za to politici, áno, určite aj ja napríklad, môže za to frustrácia z pandémie a celkovo taká... Čítať ďalej
05 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

To, čo deklarovala súčasná vláda, neplatí

Protest podľa Kaliňáka kladie zároveň aj dôležitú tézu. "Prekážalo nám, že predchádzajúce vlády dávali povinnosti bez peňazí a ďalšími rozhodnutiami peniaze odoberali. Kritizovali sme to. Namietali sme. Ticho sme určite neboli. Súčasná vláda deklarovala, že toto robiť nebude, ale prax je iná," tvrdí.

Kaliňák je presvedčený, že buď sú princípy, ktoré sa rešpektujú, alebo súčasťou rozbitej spoločnosti bude rozbitý komunál. A na záver kladie jednu dôležitú otázku: "Komu pomôže mať v rozhádanej spoločnosti rozbitú samosprávu?"

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/05/kyjev-da-strasny-signal-video

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.