Michal Kaliňák: Niektorí politici sa zmeny obávajú ako čert kríža
13 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová

„V parlamente máme 70 poslancov s menej ako 5000 preferenčnými krúžkami. Z nich je 49, čo získali menej ako 3000 krúžkov. A 13 poslancov dostalo menej ako 1500 krúžkov,“ zdôrazňuje Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS.

70 poslancov NR SR teda rozhoduje a riadi Slovensko, ale pri inom volebnom systéme by sa nedostali ani do obecného zastupiteľstva! Michal Kaliňák je presvedčený, že je čas na zmenu. Fungovanie jedného obvodu sa musí skončiť.

Preto ZMOS spúšťa celoslovenskú petíciu, ktorej výsledkom má byť úspešné referendum o zmene Ústavy Slovenskej republiky, tak, aby bol počet volebných obvodov pre parlamentné voľby rovnaký, ako je počet samosprávnych krajov.

Spusteniu petície predchádzal protest, ktorý zorganizovalo ZMOS

Spusteniu petície predchádzal protest, ktorý zorganizovalo ZMOS. „Protest nebol o túžbe po moci, ale o prihlásení sa k zodpovednosti,“ hovorí Michal Kaliňák.

A dodáva, že nebol ani proti vláde, ani proti politikom, ale bol za to, čo požadujú samosprávy, lebo to, je to, čo potrebujú ľudia na celom Slovensku. Komunál má podľa Kaliňáka 70 percentnú dôveru u ľudí a tá nemôže byť zanedbávaná.

Protest nebol proti niekomu, ale bol pre niečo. Bol pre ľudí, ktorí žijú na celom Slovensku, aj v tých najodľahlejších regiónoch. Protest bol o neadekvátnej komunikácii štátnej exekutívy a o chýbajúcich odpovediach na požiadavky miest a obcí. 

„Bol o tom, čo nie je dobré. O tom, že sa porušujú legislatívne pravidlá a nič sa nedeje. Bol o tom, že na komunál zase idú povinnosti bez peňazí. Bol o tom, že to, čo sa kritizovalo v minulosti, sa stalo štandardom aj teraz," povedal Michal Kaliňák.

To, čo deklarovala súčasná vláda, podľa Michala Kaliňáka neplatí. V minulosti ZMOS-u prekážalo, že predchádzajúce vlády dávali povinnosti bez peňazí a ďalšími rozhodnutiami peniaze odoberali. „Súčasná vláda deklarovala, že toto robiť nebude, ale prax je iná," tvrdí.

ZMOS protestuje v Bratislave proti nezáujmu vlády
Na neadekvátnu komunikáciu štátnej exekutívy a chýbajúce odpovede na požiadavky miest a obcí upozorňuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) stredajším protestom pred Úradom vlády SR na Námestí slobody v Bratislave. Samosprávy zároveň požadujú... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Parlament by mal byť volený podľa pravidiel, ktoré vyhovujú viac voličom

Po proteste predstavitelia ZMOS na tlačovej besede informovali o celoslovenskej petícii, ktorej výsledkom má byť úspešné referendum o zmene Ústavy Slovenskej republiky, tak, aby bol počet volebných obvodov pre parlamentné voľby rovnaký, ako je počet samosprávnych krajov.

Niektorí politici sa zmeny obávajú. Michal Kaliňák dokonca tvrdí, ako čert kríža.

„Parlament by mal byť volený podľa pravidiel, ktoré vyhovujú viac voličom, ako straníckym centrálam“ tvrdí Kaliňák.

Zmena smerom k ľuďom, k ich každodennosti, obavám , problémom a otázkam,  podľa Kaliňáka nemôže prísť bez toho, aby sme si volili poslancov priamo. Do parlamentu podľa neho patria poslanci, ktorých si vyberú ľudia a nie poslanci, ktorí sa v parlamente ocitnú len so stovkami preferenčných krúžkov, ale kvôli vďaka dobrému miestu na kandidátnej listine, kde ich posunuli predsedovia jednotlivých politických strán.

Štát trestá mestá a obce
Na neadekvátnu komunikáciu štátnej exekutívy a chýbajúce odpovede na požiadavky miest a obcí upozornilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) stredajším protestom pred Úradom vlády SR na Námestí slobody v Bratislave. Podľa TASR, samosprávy... Čítať ďalej
06 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Na problémy existujú riešenia, ale neexistuje vôľa dostať ich do praxe

Michal Kaliňák je presvedčený, že na problémy existujú dlhodobo riešenia, ktoré sa ale nedostali do praxe.

„Asi práve preto, lebo jeden volebný obvod dáva zelenú rozmarom straníckej centrály pred mnohými dôležitými problémami regiónov,“ vysvetľuje.

Volebný systém je skorodovaný. Toto je fakt. Platí viac, ako desaťročia, je z éry Vladimíra Mečiara a nie je dôvod, aby nebol zmenený. Dobrý politik, politik pracujúci pre ľudí, ktorého občania poznajú sa do parlamentu prekrúžkuje, lebo ho tam budú chcieť mať. A v prípade, ak bude viac rozhodovať v prospech politickej strany, na kandidátke ktorej sa o priazeň voličov bude uchádzať, ako v prospech nich, si ho nájdu. Priamo v regióne a bude musieť vyvodiť zodpovednosť napríklad aj za to, ako hlasuje.

To je to, čoho sa boja? Lebo reči sa vedú, ale to je málo. Reálna zmena smerom k ľuďom môže prísť zmenou jedného volebného obvodu a k tej sa zatiaľ okrem rečí nijako inak nemajú.

Tak sa ZMOS rozhodol, že bude petícia o referende a tá zmena môže prísť napokon od ľudí. Naprieč celým Slovenskom. 

„V dnešnej dobe je ale veľmi dôležité sa nenechať znechutiť, ani odradiť, lebo presne to zabetónuje pravidlá, ktoré nám už viac, ako dve desiatky rokov ubližujú,“ dodal Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS.

ZMOS spúšťa petíciu za vyhlásenie referenda pre viac volebných obvodov
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spúšťa petičnú akciu za vyhlásenie referenda pre viac volebných obvodov pre parlamentné voľby. Vo štvrtok to oznámilo vedenie združenia s tým, že zámerom je, aby si občania mohli do Národnej rady (NR) SR... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.