Ako jeden muž nechcel loviť krokodílov v Afrike
14 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

"Jeden chlap raz si kúpil v Decathlone batoh na výlet do Malých Karpát. Prišiel však za ním ochranca prírody a povedal: „Podozrievame ťa, že skutočné ideš do Afriky na lov krokodílov. My ich chránime, a žiadame ťa, aby si tam nešiel“." Znie úvod blogu na portáli program2.blog.pravda.sk. Jeho autorom je Vasil Lipitsky.

Vasil Lipitsky je profesor histórie na Moskovskej štátnej Lomonosovovej univerzite. Bol organizátorom ruského demokratického hnutia, blízkym spolupracovníkom Michaila Gorbačova a poslancom ruského parlamentu. V Bratislave spoluzakladal Paneurópsku vysokú školu práva.

Redakcia HD vzhľadom na to, že blog je písaný fejtónovým štýlom, preberá text bez redakčného zásahu.

Prečo mi diktuješ?

"Ten chlap ani nebol poľovník, ani nemal rád Afriku, a krokodílov sa bál viac ako čohokoľvek iného. Už otvoril ústa, aby to vysvetlil ochrancovi. Ale zamyslel sa a odpovedal: „Prečo mi diktuješ? Idem kam chcem! A okrem toho už som minul peniaze na batoh!“.

„Odškodním ti ich a zaplatím viac“ – sľúbil mu oponent. Chlap už skoro prevzal peniaze, no trocha sa zamyslel, nič neodpovedal a hneď si kúpil ešte aj stan a loveckú pušku.

Ochranca prírody bol z toho ustaraný a ponúkanú sumu zdvojnásobil. Muž takmer na to súhlasil, ale zase sa zamyslel a znova nič neodpovedal. Prihlásil sa však na očkovanie proti malárii a objednal si (nezáväzne) letenku do N’Djameny (hoci nevedel kde to je).

Ochranca sa ešte viac znepokojil a ponúkol mu už reálne veľkú sumu, aby ten skončil so svojimi úmyslami. Chlap sa ocitol pred dilemou: ak vezme peniaze teraz, príde o šancu aby si zarobil oveľa viac. Ale ak zase zvýši stávku, možno, že nedostane nič. Aké ďalšie možnosti eskalácie vlastne mál? Naozaj letieť do Afriky? To by nespravil nikdy v živote…

V konečnom dôsledku ten múdry muž prijal poslednú ponuku ochrancu prírody a dostal dobrú odmenu len za to, že neurobil skutok, ktorý ani nemal na mysli.

Keď sa to podarí aj Vladimírovi Putinovi – keď Rusko aspoň niečo dostane len vďaka tomu, že nebojuje proti Ukrajine (čo vraj nikdy ani neplánovalo) budem mu dlho tlieskať. To by bolo pravé umenie politiky – samozrejme, ak sa to v čas zastaví."

(Autorom blogu, ktorý redakcia HD prevzala bez redakčného zásahu, je profesor histórie na Moskovskej štátnej Lomonosovovej univerzite. Bol organizátorom ruského demokratického hnutia, blízkym spolupracovníkom Michaila Gorbačova a poslancom ruského parlamentu. V Bratislave spoluzakladal Paneurópsku vysokú školu práva.)

Tak takto - vojnoštváči!
A mám toho naozaj dosť. Upozoňujem dôrazne všetkých, ktorí verejne, bez štipky použitého mozgu, na totálnu drzovku, páchajú v priamom prenose trestnú činnosť. Platí to tak pre médiá mainstreamu, aj pre tých, ktorí si príliš sebavedome hovoria... Čítať ďalej
13 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

___________________

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.