Balistické rakety financované „hacknutými“ kryptomenami
08 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Severná Kórea používa ukradnuté kryptomeny na financovanie rozvoja nových rakiet a svojho jadrového programu. Hackerom sa podarilo vlani ukoristiť až 400 miliónov dolárov. Tvrdí to správa odborníkov OSN, informuje echo24.cz.

Už 7 testov

KĽDR sa snaží obchádzať sankcie, ktoré voči nej OSN zaviedla, a zháňa vojenské technológie a materiály v zahraničí. Od začiatku roka Pchjongjang vykonal už sedem testov balistických rakiet.

Zbrojné programy cez ukradnuté kryptomeny

Experti OSN tvrdia, že výnosy z krádeží kryptomien sú významným zdrojom financovania severokórejských zbrojných programov. Podľa správy, ktorú dostali členovia Bezpečnostnej rady OSN, Severná Kórea v roku 2020 a v prvej polovici roku 2021 získala z podvodov a krádeží virtuálnych peňazí 50 miliónov dolárov.

Odhady špecializovanej spoločnosti Chainalysis sú ale podstatne vyššie. Podľa nich sa podarilo severokórejským hackerom vlani ukoristiť až 400 miliónov dolárov.

Cvičia, ale eskalácie sa neboja
Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov vyhodnotil pravdepodobnosť výraznej eskalácie rusko-ukrajinského konfliktu ako nízku, uviedla to tlačová služba vojenského rezortu krajiny. „Pravdepodobnosť výraznej eskalácie k dnešnému dňu sa naďalej... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Hypersonické hlavice

Severná Kórea podľa správy expertov OSN testuje nové vojenské technológie, a to vrátane hypersonickej hlavice. Krajina sa snaží získať vojenské technológie a materiály v zahraničí, vďaka čomu môže pokračovať v rozvoji svojich zbraní.

Experti OSN sa tiež domnievajú, že humanitárna situácia sa v KĽDR aj v minulom roku zhoršila. Podiel na tom podľa nich má uzavretie hraníc s Čínou, k čomu úrady pristúpili kvôli obavám zo šírenia COVIDu-19.

Ako sa Erdogan rozhodol zarobiť na Ukrajine. Politické kotrmelce Ankary
Séria návštev zahraničných hostí na Ukrajine pokračuje. Hosťom Kyjeva bol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan – možno najextravagantnejší návštevník zo všetkých, píše portál prvnízprávy.cz. „Nezodpovedné okupačné scenáre“ Západu To, čo turecký... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Tlak na západné krajiny

OSN Severnej Kórei testovanie balistických rakiet zakázala, KĽDR ale od začiatku roka uskutočnila už sedem takých testov. Podľa odborníkov sa tak Pchjongjang snaží tlačiť na zahraničné krajiny, aby mu poskytli ekonomickú pomoc, dodáva echo24.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Ďalší „výnosný“ terč hackerov a zásah do čierneho
Znižujú im kapacity a oneskorujú dodávky. Európske ropné spoločnosti čelia ničivým kybernetickým útokom na svoju infraštruktúru. S problémami sa stretávajú spoločnosti v Nemecku, Belgicku alebo Holandsku. Hackeri narušili ich vnútorný systém,... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.